Wykonanie
Kruche
ciasteczka to klasyk. Idealne na wieczór, do
kawy, na pogawędkę z przyjaciółką... Świetnie się sprawdzą, gdy spodziewamy się gości, bo ich przygotowanie nie jest skomplikowane a smak zawsze zachwyca. Te, które Wam proponuję są niezwykle kruche, delikatnie maślane i po ugryzieniu rozpadają się w ustach.Składniki (20-25 średniej wielkości
ciastek):- 250 g
mąki pszennej- 100g
cukru pudru- 200g zimnego
masła- 2
żółtka- szczypta
soliNa stolnicy mieszam
mąkę z
cukrem pudrem,
solą i pokrojonym w kostkę zimnym
masłem. Chwilę zagniatam, żeby
masło roztarło się. Dodaję
żółtka i energicznie zagniatam ciasto, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły (masa musi być jednolita). Z ciasta formuję kulkę, delikatnie ją spłaszczam, zawijam w folię spożywczą i odkładam do lodówki na 30-60min. Po upływie tego czasu ciasto kładę na oprószoną
mąką stolnicę i rozwałkowuję na grubość 2-3mm. Wycinam dowolne kształty.
Ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego do 180st. piekarnika na 15min (jeżeli zrobimy cieńsze
ciastka powinno wystarczyć 12min). Po upływie 10min warto co chwilę zaglądać do naszych
ciasteczek, żeby
mieć pewność, że się nie przypalają.
Jeżeli zrobimy cieńsze
ciasteczka to można
potem z powodzeniem przełożyć je
marmoladą (musi być gęsta). Warto jednak dodać wtedy troszkę mniej
cukru (ok.80gr). No chyba, ze lubicie baaaardzo słodkie
ciasteczka to nie zmniejszajcie tej ilości :D