ßßß
 
            
         Niezwykle kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka do codziennej herbatki. Są proste do zrobienia choć zwijanie ciasta tak, żeby się nie potargało wymaga odrobiny zręczności. Z każdym ciastkiem jednak nabiera się wprawy i później idzie już sprawniej.Składniki na jedną dużą blaszkę ciastek:190 g mąki pszennej2 żółtka120 g masła50 g cukru pudruszczypta soli3-4 łyżki twardej marmoladyMąkę przesiać na blat, dodać masło i posiekać. Dodać cukier puder,sól i żółtka. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa jednakowe prostokąty. Jeden z nich posmarować marmoladą i przykryć drugim prostokątem z ciasta. Ostrym nożem lub radełkiem całość pokroić na paski o centymetrowej szerokości. Każdy skręcić kilka razy i układać na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut.
Niezwykle kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka do codziennej herbatki. Są proste do zrobienia choć zwijanie ciasta tak, żeby się nie potargało wymaga odrobiny zręczności. Z każdym ciastkiem jednak nabiera się wprawy i później idzie już sprawniej.Składniki na jedną dużą blaszkę ciastek:190 g mąki pszennej2 żółtka120 g masła50 g cukru pudruszczypta soli3-4 łyżki twardej marmoladyMąkę przesiać na blat, dodać masło i posiekać. Dodać cukier puder,sól i żółtka. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa jednakowe prostokąty. Jeden z nich posmarować marmoladą i przykryć drugim prostokątem z ciasta. Ostrym nożem lub radełkiem całość pokroić na paski o centymetrowej szerokości. Każdy skręcić kilka razy i układać na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut.