Wykonanie
Niezwykle kruche i rozpływające się w ustach
ciasteczka do codziennej
herbatki. Są proste do zrobienia choć zwijanie ciasta tak, żeby się nie potargało wymaga odrobiny zręczności. Z każdym
ciastkiem jednak nabiera się wprawy i później idzie już sprawniej.Składniki na jedną dużą blaszkę
ciastek:190 g
mąki pszennej2
żółtka120 g
masła50 g
cukru pudruszczypta
soli3-4 łyżki twardej
marmoladyMąkę przesiać na blat, dodać
masło i posiekać. Dodać
cukier puder,
sól i
żółtka. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa jednakowe prostokąty. Jeden z nich posmarować
marmoladą i przykryć drugim prostokątem z ciasta.
Ostrym nożem lub radełkiem całość pokroić na paski o centymetrowej szerokości. Każdy skręcić kilka
razy i układać na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut.