Wykonanie
Wczorajsze wycinanie
ciasteczek z dziewczynami ;-). Bardzo, bardzo kruchych
ciasteczek. Trochę ciasta upiekłyśmy również w formie babeczek. Wyszły pyszne, ale znowu - bardzo kruche. Jak przy każdym cieście kruchym najważniejsze jest dobre schłodzenie ciasta. Bardzo szybko ociepla się w rączkach dzieci, więc wyjmujmy je z lodówki porcjami. Gotowe
ciasteczka można przełożyć ulubionym kremem lub
dżemem. Polecam :-).Składniki na ciasto kruche (pâte sablée):250 g
mąki pszennej200 g
masła, zimnego, pokrojonego w kostkę100 g
cukru pudru, przesianegoszczypta
soli2
żółtkaNa stolnicy zrobić stożek z
mąki, z zagłębieniem w środku. W zagłębieniu umieścić
masło,
cukier puder i
sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając
masło z
cukrem i
solą. Wbić
żółtka i szybko wyrobić. Ciasto można wyrobić również w malakserze.Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując
mąką. Wycinać dowolne kształty
ciastek. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wyłożoną matą teflonową.Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - 'Pastry' Michel Roux .