Wykonanie
Waniliowo -
migdałowe ciastka bardzo popularne w czasie Adwentu w Niemczech, Austrii, Czechach i na Węgrzech lecz znane i lubiane w całej Europie, przez okrągły rok. To ciasto kruche z dodatkiem zmielonych
migdałów i ziarenek
wanilii w kształcie półksiężyców, formowane ręcznie lub pieczone w specjalnych formach (co bardzo ułatwia pracę, korzystałam z tej formy). Półksiężyce są kruche i jednocześnie bardzo delikatne, oprószone warstwą pudru. Dołączcie je do swojej kolekcji świątecznych
ciasteczek!Za przepis bardzo dziękuję Ewie :-).Składniki na około 50 sztuk*:100 g zmielonych
migdałów280 g
mąki pszennejszczypta
soli200 g
masła, w temperaturze pokojowej2
żółtka90 g drobnego
cukru do wypiekówziarenka z 1
laski waniliiDodatkowo:
cukier puder z
wanilią, do oprószeniaW misie malaksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować, do połączenia się składników i utworzenia gładkiej kuli. Z kuli uformować wałek, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 2 godziny.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, pokroić na plasterki, z których uformować półksiężyce (można
ciastka również piec w specjalnej formie). Schłodzić przez 30 minut na blaszce.Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 minut, do zarumienienia. Wyjąć, oprószyć
cukrem pudrem z
wanilią.Przechowywać w temperaturze pokojowej w zamkniętej puszce do 10 dni.* Lub w zależności od wielkości foremek.Smacznego :-).