ßßß Cookit - przepis na Rogaliki waniliowe

Rogaliki waniliowe

nazwa

Wykonanie

To najbardziej delikatne i rozpływające się rogaliki jakie kiedykolwiek jadłam. Mogłabym zjeść wszystkie zaraz po upieczeniu. Piekłam je na święta, ale jakoś czasu nie było dodać, ale polecam nawet do niedzielnej kawki - uwaga uzależniają :D.
Składniki na około 80 sztuk:
275 g mąki pszennej
szczypta soli
200 g zimnego masła
100 g cukru kryształu
100 g obranych i zmielonych migdałów
Obtoczenie:
50g drobnego cukru
nasionka z 1 laski wanilii
Opis wykonania:
Mąkę mieszamy w misce z solą, masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki z cukrem i mielonymi migdałami. Szybko zagniatamy ciasto by zbytnio go nie ogrzać dłońmi. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia formujemy z ciasta rogaliki lub wykładamy specjalne blachy do pieczenia rogalików. Pieczemy w 180 C około 10-12 minut, aż będą bladożółte.
Cukier mieszamy z ziarenkami wanilii obtaczamy w nim jeszcze ciepłe rogaliki.
Źródło : Pieczenie jest łatwe Reader's Digest
Oto moja blaszka do rogalików możecie ją dostać na stronie Redcoon.pl
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2015/01/rogaliki-waniliowe.html