Wykonanie
To najbardziej delikatne i rozpływające się rogaliki jakie kiedykolwiek
jadłam. Mogłabym zjeść wszystkie zaraz po upieczeniu. Piekłam je na święta, ale jakoś czasu nie było dodać, ale polecam nawet do niedzielnej
kawki - uwaga uzależniają :D.
Składniki na około 80 sztuk:275 g
mąki pszennejszczypta
soli200 g zimnego
masła100 g
cukru kryształu100 g obranych i zmielonych
migdałówObtoczenie:50g drobnego
cukrunasionka z 1
laski waniliiOpis wykonania:
Mąkę mieszamy w misce z
solą,
masło kroimy w kostkę i dodajemy do
mąki z
cukrem i mielonymi
migdałami. Szybko zagniatamy ciasto by zbytnio go nie ogrzać dłońmi. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia formujemy z ciasta rogaliki lub wykładamy specjalne blachy do pieczenia rogalików. Pieczemy w 180 C około 10-12 minut, aż będą bladożółte.
Cukier mieszamy z ziarenkami
wanilii obtaczamy w nim jeszcze ciepłe rogaliki.Źródło : Pieczenie jest łatwe Reader's Digest
Oto moja blaszka do rogalików możecie ją dostać na stronie Redcoon.pl