Wykonanie
Jaki on słodki, ale jaki pyszny. W
sumie to dobrze, że słodki, bo nie można zjeść za dużo na raz. Wymieszałam dwa przepisy (przepis na spód od
Polki a masa z książki wydanej przez Przyjaciółkę z przepisami świątecznymi) i najpierw myślałam, że
spodu będzie trochę za dużo. Jednak
potem okazało się, że doskonale łagodzi
słodycz masy.
Składniki na spód:300g
mąki pszennejszczypta
soli50g drobnego
cukru100g mielonych
migdałów180g zimnego
masła2
jajkaWykonanie:
Mąkę przesiać z
solą do miski.Dodać
cukier i
migdały, wymieszać i dodać zimne
masło pokrojone na kawałki.Wetrzeć
masło w
mąkę, aż do powstania dużych okruchów.
Jajka lekko ubić z esencją
migdałową i dodać do suchych składników.Szybko zagnieść ciasto, zlepić w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 40 minut.Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę - spód i rant po bokach ( u mnie mała forma prostokątna, jakieś 25x 35) i ponownie schować do lodówki na 40 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C (termoobieg 160, gaz 4), wyłożoną
ciastem formę przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć ceramicznymi
groszkami i piec przez 30-40 minut.Zdjąć
groszki, papier i dopiekać kolejne 5 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe.Wystudzić.Składniki na masę:1 szklanka
śmietany kremówki1 szklanka
cukru1
laska waniliiWykonanie:
Śmietanę wlać do garnuszka o grubym dnie.
Wanilię przeciąć na pół i wydłubać ziarnka. Ziarnka dodać do
śmietany. Dodać
cukier i całość zagotować cały czas mieszając. Gotować dokładnie 11 minut, mieszając cały czas. Po 11 minutach zdjąć z ognia i przez krótką chwilę nadal mieszać. Natychmiast wylać na ostudzony spód i rozprowadzić (masa bardzo szybko tężeje). Udekorować według uznania./wydrukuj przepis/