ßßß
 
            
         Składniki na spód:300g mąki pszennejszczypta soli50g drobnego cukru100g mielonych migdałów180g zimnego masła2 jajkaWykonanie:Mąkę przesiać z solą do miski.Dodać cukier i migdały, wymieszać i dodać zimne masło pokrojone na kawałki.Wetrzeć masło w mąkę, aż do powstania dużych okruchów.Jajka lekko ubić z esencją migdałową i dodać do suchych składników.Szybko zagnieść ciasto, zlepić w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 40 minut.Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę - spód i rant po bokach ( u mnie mała forma prostokątna, jakieś 25x 35) i ponownie schować do lodówki na 40 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C (termoobieg 160, gaz 4), wyłożoną ciastem formę przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć ceramicznymi groszkami i piec przez 30-40 minut.Zdjąć groszki, papier i dopiekać kolejne 5 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe.Wystudzić.Składniki na masę:1 szklanka śmietany kremówki1 szklanka cukru1 laska waniliiWykonanie:Śmietanę wlać do garnuszka o grubym dnie. Wanilię przeciąć na pół i wydłubać ziarnka. Ziarnka dodać do śmietany. Dodać cukier i całość zagotować cały czas mieszając. Gotować dokładnie 11 minut, mieszając cały czas. Po 11 minutach zdjąć z ognia i przez krótką chwilę nadal mieszać. Natychmiast wylać na ostudzony spód i rozprowadzić (masa bardzo szybko tężeje). Udekorować według uznania./wydrukuj przepis/
Składniki na spód:300g mąki pszennejszczypta soli50g drobnego cukru100g mielonych migdałów180g zimnego masła2 jajkaWykonanie:Mąkę przesiać z solą do miski.Dodać cukier i migdały, wymieszać i dodać zimne masło pokrojone na kawałki.Wetrzeć masło w mąkę, aż do powstania dużych okruchów.Jajka lekko ubić z esencją migdałową i dodać do suchych składników.Szybko zagnieść ciasto, zlepić w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 40 minut.Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę - spód i rant po bokach ( u mnie mała forma prostokątna, jakieś 25x 35) i ponownie schować do lodówki na 40 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C (termoobieg 160, gaz 4), wyłożoną ciastem formę przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć ceramicznymi groszkami i piec przez 30-40 minut.Zdjąć groszki, papier i dopiekać kolejne 5 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe.Wystudzić.Składniki na masę:1 szklanka śmietany kremówki1 szklanka cukru1 laska waniliiWykonanie:Śmietanę wlać do garnuszka o grubym dnie. Wanilię przeciąć na pół i wydłubać ziarnka. Ziarnka dodać do śmietany. Dodać cukier i całość zagotować cały czas mieszając. Gotować dokładnie 11 minut, mieszając cały czas. Po 11 minutach zdjąć z ognia i przez krótką chwilę nadal mieszać. Natychmiast wylać na ostudzony spód i rozprowadzić (masa bardzo szybko tężeje). Udekorować według uznania./wydrukuj przepis/