Wykonanie
Mój tegoroczny placek na otwarcie sezonu
śliwkowego. Miałam robić inny wypiek, ale nie mam dziś czasu. Tamten zrobię następnym razem. Przepis z aktualnego wydania miesięcznika „Kuchnia”
Składniki :ciasto15 dag
mąki pszennej,7 dag
mąki razowej,5 dag
cukru pudru,1
laska wanilii,szczypta
soli,1
jajko,10 dag zimnego
masła.wierzch0.5 kg czerwonych
śliwek bez pestek, pokrojonych na cząstki,3
jajka,8 dag
cukru,0,5 szklanki
śmietanki 30%.Wykonanie :Zagnieść ciasto z obu rodzajów
mąki,
cukru pudru, ziarenek wyskrobanych z
wanilii,
soli,
jajka i zimnego
masła. Uformować kulę, owinąć folią kuchenną i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować (ja wyklejałam formę rękoma. Na wierzchu ułożyć cząstki
śliwek.
Jajka ubić z
cukrem, powoli wlewać
śmietankę, stale miksując. Zalać
śliwki, piec 30 minut w 180 st. C. Wystudzić przed podaniem. Ja do masy dodałam jeszcze kilka kropel
olejku migdałowego.