ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka razowe

Ciasteczka razowe

nazwa

Wykonanie

Uzupełniam zapasy ciasteczek – zawsze mam dwa co najmniej słoje własnych ciasteczkowych wypieków. Wolę żeby Tosia jadła takie niż te ze sklepu. W kolejce czekają 3 rodzaje ciasteczek cynamonowych – bo zostałam o nie poproszona
Wczoraj w ramach eksperymentu zrobiłam ciasteczka razowe – wykorzystując przepis na spód do tarty ze śliwkami, którą niedawno opisywałam na moim blogu. Ciasteczka są fantastyczne! Następnym razem zrobię z podwójnej ilości składników – tym razem wyszło mi 13 ciasteczek wielkości około 7 cm (średnica). To stanowczo za mało!
Składniki :
15 dag mąki pszennej,
7 dag mąki razowej,
5 dag cukru pudru,
1 laska wanilii,
szczypta soli,
1 jajko,
10 dag zimnego masła.
Wykonanie :
Zagnieść ciasto z obu rodzajów mąki, cukru pudru, ziarenek wyskrobanych z wanilii, soli, jajka i zimnego masła. Uformować kulę, owinąć folią kuchenną i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować na dobrze podsypanej mąką stolnicy. Wałkowałam na grubość około 5 mm. Wycinać kształty i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ja piekłam około 10 minut.
Miałam zamiar spód pokryć czekoladą, ale uznałam, że i tak są wystarczająco dobre.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1055