Wykonanie
Uzupełniam zapasy
ciasteczek – zawsze mam dwa co najmniej słoje własnych
ciasteczkowych wypieków. Wolę żeby Tosia jadła takie niż te ze sklepu. W kolejce czekają 3 rodzaje
ciasteczek cynamonowych – bo zostałam o nie poproszonaWczoraj w ramach eksperymentu zrobiłam
ciasteczka razowe – wykorzystując przepis na spód do tarty ze
śliwkami, którą niedawno opisywałam na moim blogu.
Ciasteczka są fantastyczne! Następnym razem zrobię z podwójnej ilości składników – tym razem wyszło mi 13
ciasteczek wielkości około 7 cm (średnica). To stanowczo za mało!
Składniki :15 dag
mąki pszennej,7 dag
mąki razowej,5 dag
cukru pudru,1
laska wanilii,szczypta
soli,1
jajko,10 dag zimnego
masła.Wykonanie :Zagnieść ciasto z obu rodzajów
mąki,
cukru pudru, ziarenek wyskrobanych z
wanilii,
soli,
jajka i zimnego
masła. Uformować kulę, owinąć folią kuchenną i włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować na dobrze podsypanej
mąką stolnicy. Wałkowałam na grubość około 5 mm. Wycinać kształty i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ja piekłam około 10 minut.Miałam zamiar spód pokryć
czekoladą, ale uznałam, że i tak są wystarczająco dobre.