Wykonanie
Galette to rodzaj francuskiej tarty pieczonej nie w formie, ale na blasze, z zawiniętymi brzegami.Wraz z innymi blogerami grupy wspólnego gotowania przygotowaliśmy swoje wersje galette z
jabłkami. Oprócz mnie ciasto to upiekły: Ola, Shinju,
Maggie, Siaśka, Sianko, Chantel oraz Mirabelka .Korzystałam z przepisu z bloga Kuchnia Agaty . Autorem przepisu jest Jacques Pépin prowadzący niegdyś m.in. programy kulinarne z Julią
Child.
Składniki:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej + 3 łyżki1/4 łyżeczki
soli80 g
masła1/4 szklanki zimnej
wody1/4 + 1/3 szklanki
cukru3 łyżki mielonych
migdałów2
jabłka (u mnie antonówki)1.
Masło kroimy na małe kawałki, szybko wyrabiamy z
mąką,
solą i
wodą. Formujemy z niego kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na ok. 15 minut do lodówki.2. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.3. Mieszamy mielone
migdały z 1/4 szklanki
cukru i 3 łyżkami
mąki. Mieszanką posypujemy środek ciasta. Dzięki niej sok z
owoców nie spowoduje rozmiękania ciasta. Na niej układamy plasterki
jabłek. Posypujemy
owoce 1/3 szklanki
cukru. Zawijamy brzegi ciasta.4. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 °C.