ßßß
Składniki:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki1/4 łyżeczki soli80 g masła1/4 szklanki zimnej wody1/4 + 1/3 szklanki cukru3 łyżki mielonych migdałów2 jabłka (u mnie antonówki)1. Masło kroimy na małe kawałki, szybko wyrabiamy z mąką, solą i wodą. Formujemy z niego kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na ok. 15 minut do lodówki.2. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.3. Mieszamy mielone migdały z 1/4 szklanki cukru i 3 łyżkami mąki. Mieszanką posypujemy środek ciasta. Dzięki niej sok z owoców nie spowoduje rozmiękania ciasta. Na niej układamy plasterki jabłek. Posypujemy owoce 1/3 szklanki cukru. Zawijamy brzegi ciasta.4. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 °C.