Wykonanie
Jesień nadeszła na dobre, a wraz z nią coraz zimniejsze dni. Dopada nas zawsze wtedy tęsknota, aby po ciężkim dniu zagnieździć się w fotelu pod grubym, wełnianym kocem i podziwiać powoli palące się drewno w kominku albo jeszcze lepiej -spędzić cały dzień w łóżku. Nie każdy ma niestety taką możliwość! Jednak myślę, że nie tylko z tym kojarzą nam się jesienne chłody. Nieodłącznym elementem jesieni i zimy są dla mnie ciasta, a szczególnie te z
jabłkami,
gruszkami czy
śliwkami. Idealnym dodatkiem do małej słodkości są na pewno gorące
herbaty czy
nalewki z letnich
owoców. Cudownie jest
mieć w domu coś, co przypomni nam o gorących chwilach lata w chłodne, mroźne jesienne dni, a w tym przypadku doskonale sprawdzają się domowej roboty
konfitury czy wszelakie rozgrzewające
napoje.
Ciasto125 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
cukru1/8 łyżeczki
soli85 g
masła50 ml letniej
wodyNadzienie900 g
jabłek, obranych i wydrążonych ( zachowaj wszystkie resztki)2 łyżki
masła,roztopionego5 łyżek
cukru2 łyżeczki
cynamonuSyrop100 g
cukruForma do tarty 25 cmWymieszaj
mąkę,
sól i
cukier w dużej misce. Dodaj 2 łyżki
masła i miksuj dopóki ciasto nie będzie bardzo drobne. Dodaj pozostałe
masło i miksuj do momentu aż największe kawałki będą rozmiarów tych małych. Dodaj tyle
wody aby ciasto połączyło się w jedną masę. Wyrabiaj przez ok 2 minuty. Rozgnieć ciasto na ok 10 cm okrąg, zapakuj w folię i schowaj do lodówki. Wyjmij po 30 min rozwałkuj na wielkość twojej formy do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200'C
Ułóż
jabłka na tarcie w kółko, zaczynając od krawędzi. Polej ciasto roztopionym
masłem oraz posyp
brązowym cukrem i
cynamonem. Piecz przez ok 40 min. Umieść pestki o ogryzki w garnku razem z
cukrem i dodaj tyle
wody, aby były całe zakryte. Gotuj przez ok 25 min, a następnie odcedź
syrop. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu nieco ostygnąć (ok 15 min). Następnie
skrop tartę
syropem i podawaj.