ßßß
Ciasto125 g mąki pszennej1/2 łyżeczki cukru1/8 łyżeczki soli85 g masła50 ml letniej wodyNadzienie900 g jabłek, obranych i wydrążonych ( zachowaj wszystkie resztki)2 łyżki masła,roztopionego5 łyżek cukru2 łyżeczki cynamonuSyrop100 g cukruForma do tarty 25 cmWymieszaj mąkę, sól i cukier w dużej misce. Dodaj 2 łyżki masła i miksuj dopóki ciasto nie będzie bardzo drobne. Dodaj pozostałe masło i miksuj do momentu aż największe kawałki będą rozmiarów tych małych. Dodaj tyle wody aby ciasto połączyło się w jedną masę. Wyrabiaj przez ok 2 minuty. Rozgnieć ciasto na ok 10 cm okrąg, zapakuj w folię i schowaj do lodówki. Wyjmij po 30 min rozwałkuj na wielkość twojej formy do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200'C
Ułóż jabłka na tarcie w kółko, zaczynając od krawędzi. Polej ciasto roztopionym masłem oraz posyp brązowym cukrem i cynamonem. Piecz przez ok 40 min. Umieść pestki o ogryzki w garnku razem z cukrem i dodaj tyle wody, aby były całe zakryte. Gotuj przez ok 25 min, a następnie odcedź syrop. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu nieco ostygnąć (ok 15 min). Następnie skrop tartę syropem i podawaj.