Wykonanie
Śledzę z ogromną przyjemnością bloga Davida Lebovitza i jestem pod ogromnym wrażeniem jego pracy.Już kilkakrotnie korzystałam z jego przepisów i porad kulinarnych, zawsze się sprawdzają. Co więcej, David Lebovitz ciągle mnie zaskakuje pomysłami.Najświeższy jego przepis to produkt jego ostatniej podróży do Izraela, a jego autorką jest Natalie Levin. Wydał mi się tak oryginalny, a jednocześnie prosty w wykonaniu, że postanowiłam go natychmiast wypróbować. Sukces.
Ciasteczka są doskonałe i piękne w formie. Upieczenie zabiera tylko parę chwil, a jednak smak jest niepowtarzalny.Oceńcie sami.
David Lebovitz podaje, że
ciasteczka są bardzo izraelskie w klimacie, typowe dla Izraela; proste a jednoczesnie aromatyczne, o wyjątkowej kompozycji smaków.To, co będzie absolutnie niezbędne na liście składników to pasta Tahini. Tahini kupicie w sklepach z żywnością orientalną. Pasta musi być surowa, nie w formie pasty do smarowania
pieczywa, jak
masło orzechowe. W Izraelu jest ogromny wybór firm produkujących ten produkt, ale my jesteśmy skazani na dwa, może trzy rodzaje.Ja użyłam tej:
Do ciasta można także dodać szczyptę
cynamonu, mielonego
kardamonu, albo mielonej
kawy, jeśli macie ochotę. Nie jest to jednak konieczne, gdyż
ciastka są wyjątkowo aromatyczne, a ich aromat wypełni cały dom.Ciasto:1 kubek (140 g)
mąki1 kubek plus 2 duże łyżki (140 g)
mąki pszennej z pełnego przemiału2 1/2 uncji (70 g) mielonych
migdałów5 1/2 uncji (150 g) zimnego, niesolonego
masła, pokrojonego na kawałeczki3/4 kubka (150 g)
cukru1 łyżeczka esencji waniliowejszczypta
soli2 duże łyżki
wody3/4 kubka plus 2 duże łyżki (200 g) pasty Tahini (surowej)Wykonanie:1. Rozgrzej piekarnik do 175'C (350'F). Wyłóż 2 blaszki do pieczenia (takie, jak do pierniczków) papierem do pieczenia.2. Wymieszaj oba rodzaje
mąki,
migdały,
masło,
cukier, esencję i
sól aż uzyskasz ciasto o konsystencji kruszonki.3. Dodaj
wodę i Tahini. Wyrób ciasto, aż będzie w miarę gładkie.
Jeżeli ciasto jest ciągle za suche, tak było w przypadku mojego ciasta, zmocz ręce i dalej wyrabiaj. Ja musiałam zabieg powtórzyć kilkakrotnie, ale w końcu uzyskałam idealną konsystencję.4. Uformuj małe kulki i ułóż na blaszkach.
Teraz rozpłaszcz kulki palcami, delikatnie, bo mogą się pokruszyć.
Ciasteczka mogą być grube, są jeszcze ładniejsze.
5. Teraz już czas na pieczenie. Piecz przez ok. 15 minut. Moje doświadczenie - jeżeli
ciasteczka są grube, pieczenie może trwać nawet do 20 minut.
Powinny być ostudzone przed podaniem. Trudno doczekać tego momentu, ponieważ zapach uwodzi. Uwaga, mogą powodować uzależnienie.