Wykonanie
            Pyszny chlebek [ tylko nie wiem skąd taka nazwa -fiński]...a rósł jak szalony...ciasto przełożyłam do keksówki..poszłam na spacer z psem..a jak wróciłam to ciasto już "wychylało się" z foremki..a 
potem w piekarniku też troszkę "uciekło "poza foremkę i stąd taki fajny "kapelusik"..Chlebek bardzo smaczny..nawet na drugi dzień..polecam..jest bardzo łatwy do zrobienia..a przepis na ten chlebek podpatrzyłam tutaj. ..Ja dodatkowo dodałam słód jęczmienny ..moje ciasto zagniatał wypiekacz do 
chleba...zagniecione ciasto wyłożyłam do keksówki, tam "troszkę " rosło..i piekłam w keksówce, ale można także uformować bochenek i piec na blaszce lub kamieniu pizzy.

225 g 
mąki żytniej300 g 
mąki pszennej7 g 
drożdży suszonych lub 15 g świeżych1 łyżeczka ciemnego 
cukru muscovado [ dałam zwykły 
cukier]1 płaska łyżka 
soli (w oryginale 2 łyżki!)300 ml ciepłej 
wody45 g stopionego 
masła1 łyżka słoduOba rodzaje 
mąki wsypać do miski, dodać 
drożdże (ze świeżych przygotować wcześniej rozczyn z odrobiną 
wody i 
cukru), 
cukier oraz 
sól. Powoli dolewać 
wodę mieszając ręcznie lub drewnianą łyżką, aż powstanie klejące ciasto. Ze stopionego 
masła odlać 1 łyżkę, a pozostałe dodać do ciasta i wyrabiać ręcznie tak długo, aż ciasto 
zrobi się gładkie i zwarte, w razie potrzeby podsypując odrobiną 
mąki pszennej. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (lub w chłodne miejsce na całą noc, jeśli chcemy upiec chlebek z samego rana).Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę, ponownie lekko zagnieść i uformować okrągły bochenek,[ ewentualnie przełożyć do foremki]. Ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na ok. 30 min. Po tym czasie włożyć 
chleb do piekarnika rozgrzanego do 190 C na około 50 min. Dobrze wypieczony 
chleb z brązową skórką wyjąć z piekarnika i gorący posmarować odłożoną łyżką 
masła [ zapomniałam] . Wystudzić.W maszynie do pieczenia 
chleba:Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, 
potem sypkie i na koniec 
drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia, a dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej.

