ßßß Cookit - przepis na Przepis na pyszne bułki kajzerki

Przepis na pyszne bułki kajzerki

nazwa

Wykonanie

Niby białego pieczywa jeść nie należy, ale skoro już czasem przychodzi ta chwila słabości, to może warto uprzyjemnić ją jeszcze bardziej i przygotować pyszne bułeczki własnoręcznie? Przede wszystkim będzie smaczniej, poza tym zdrowiej i na koniec dłużej, bo te bułki nawet po dwóch dniach od upieczenia smakują wyśmienicie. Przepis na kajzerki jest bardzo prosty, niestety jak to przy cieście drożdżowym nieco czasochłonny. Upieczone bułki można zamrozić, a później włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika i jeszcze długo cieszyć się własnym pieczywem.
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Co nam będzie potrzebne: (składniki na 10 bułeczek)
– 3 szkl. mąki pszennej
– 3/4 szkl. ciepłej wody
– 6 g suszonych drożdży lub 12 g świeżych
– 1,5 łyżeczki cukru
– 1,5 łyżeczki soli
– 2 łyżki roztopionego i przestudzonego masła
– 1 jajko
Przygotowanie:
mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, drożdże (jeśli używacie świeżych drożdży należy najpierw zrobić zaczyn – do miseczki lub większego kubka odłożyć 2 łyżki mąki, pokruszyć do środka drożdże, dodać cukier i zalać ciepłą wodą, żeby przykryła drożdże, odłożyć w ciepłe miejsce i jak wybąbelkują dołożyć do mąki i pozostałych składników – używamy tylko tych składników, które są w przepisie, nie dajemy żadnych dodatkowo), jajko i masło, zagnieść ciasto, a kiedy zacznie odstawać od brzegów naczynia wyrabiać jeszcze około 5 minut, ale im dłużej tym lepiej (gdyby ciasto za bardzo się kleiło można podsypać jeszcze trochę mąką), dobrze wyrobione ciasto będzie przypominało plastelinę
ciasto przekładamy do miski wysmarowanej lekko oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, aż wyrośnie i co najmniej podwoi swoją objętość
wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, każdą z nich formujemy w kulkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach (bułki jeszcze będą rosły), każdą kulkę lekko spłaszczamy
bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jeszcze 45 min
kiedy kajzerki wyrosną, lekko je nacinamy (konieczny ostry nóż!), wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 225ºC (kilka minut przed końcem pieczenia sprawdzić czy się nie przypalają), bułki można też przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem
jeśli robicie bułki z zamiarem zamrożenia (ja tak robię np. święta, przygotowuję od razu większą ilość i mrożę) pieczcie je 2-3 minuty krócej, będziecie mieć wtedy pewność, że bułki się zbytnio nie przyrumienią podczas odpiekania
Smacznego:)
Komentarze
comments
Powered by Facebook Comments
Źródło:http://jemcoumiem.pl/przepis-na-pyszne-bulki-kajzerki