Wykonanie
Niby
białego pieczywa jeść nie należy, ale skoro już czasem przychodzi ta chwila słabości, to może warto uprzyjemnić ją jeszcze bardziej i przygotować pyszne bułeczki własnoręcznie? Przede wszystkim będzie smaczniej, poza tym zdrowiej i na koniec dłużej, bo te
bułki nawet po dwóch dniach od upieczenia smakują wyśmienicie. Przepis na
kajzerki jest bardzo prosty, niestety jak to przy cieście
drożdżowym nieco czasochłonny. Upieczone
bułki można zamrozić, a później włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika i jeszcze długo cieszyć się własnym
pieczywem.Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Co nam będzie potrzebne: (składniki na 10 bułeczek)– 3 szkl.
mąki pszennej– 3/4 szkl. ciepłej
wody– 6 g
suszonych drożdży lub 12 g świeżych– 1,5 łyżeczki
cukru– 1,5 łyżeczki
soli– 2 łyżki roztopionego i przestudzonego
masła– 1
jajkoPrzygotowanie:
mąkę przesiać do miski, dodać
sól,
cukier,
drożdże (jeśli używacie świeżych
drożdży należy najpierw zrobić zaczyn – do miseczki lub większego kubka odłożyć 2 łyżki
mąki, pokruszyć do środka
drożdże, dodać
cukier i zalać ciepłą
wodą, żeby przykryła
drożdże, odłożyć w ciepłe miejsce i jak wybąbelkują dołożyć do
mąki i pozostałych składników – używamy tylko tych składników, które są w przepisie, nie dajemy żadnych dodatkowo),
jajko i
masło, zagnieść ciasto, a kiedy zacznie odstawać od brzegów naczynia wyrabiać jeszcze około 5 minut, ale im dłużej tym lepiej (gdyby ciasto za bardzo się kleiło można podsypać jeszcze trochę
mąką), dobrze wyrobione ciasto będzie przypominało plastelinęciasto przekładamy do miski wysmarowanej lekko
oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, aż wyrośnie i co najmniej podwoi swoją objętośćwyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, każdą z nich formujemy w kulkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach (
bułki jeszcze będą rosły), każdą kulkę lekko spłaszczamy
bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jeszcze 45 min
kiedy
kajzerki wyrosną, lekko je nacinamy (konieczny ostry nóż!), wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 225ºC (kilka minut przed końcem pieczenia sprawdzić czy się nie przypalają),
bułki można też przed pieczeniem posmarować roztrzepanym
jajkiemjeśli robicie
bułki z zamiarem zamrożenia (ja tak robię np. święta, przygotowuję od razu większą ilość i mrożę) pieczcie je 2-3 minuty krócej, będziecie
mieć wtedy pewność, że
bułki się zbytnio nie przyrumienią podczas odpiekaniaSmacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments