Wykonanie
            Składniki:- 225g 
mąki pszennej- 225g 
mąki żytniej- 2 łyżeczki 
soli- 2 łyżeczki 
suszonych drożdży- łyżeczka 
cukru- 300ml ciepłej 
wodySposób przygotowaniu:1. Do miski wsypujemy 
mąkę pszenną, żytnią, 
sól, 
cukier, 
drożdże, mieszamy. Wlewamy powoli 
wodę, mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto ok. 6 min. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 20 min. wbijamy w ciasto drewniany patyczek, by napowietrzyć i pozostawiamy na następne 25 min.2. Po tym czasie formujemy bochenek, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy i pozostawiamy na ok. 30 min.3. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy ok. 40 min. (do suchego patyczka). Wyciągamy i studzimy.
