Wykonanie
            Odważyłam się i zrobiłam 
chleb do 
żurku. Nie wyszedł doskonały, na pewno nie taki jakich naoglądałam się na różnych stronach. Ale jest !!! Wspaniale się w nim jadło dziś żurek i spokojnie mogłam sobie go podgryzać, taki mięciutki. A co najważniejsze, czego się bałam - nie przecieka :)

Składniki:11g 
suszonych drożdży,15g 
cukru,300ml lekko ciepłej 
wody,500g 
mąki pszennej + odrobina do podsypania,1/2 łyżeczki 
soli,1jajko.Przygotowanie:
 Drożdże
Drożdże, 
cukier i 
sól wymieszać w połowie 
wody.
 Mąkę
Mąkę wsypać do miski i odgarnąć ją na boki.

Do środka wlać rozpuszczone 
drożdże i okrężnymi ruchami palca, mieszając łączyć z 
mąką, powoli dodając resztę 
wody. Po chwili wyrabiać ciasto przez ok.5min.

Uformować kulę, obsypać lekko 
mąką i naciąć. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h30min. do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz wyrobić, ale już tylko przez 1min.

Uformować dwie większe kule i dwie małe. Małe kulki przyczepić do większych. Obsypać lekko 
mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok1h. do ponownego wyrośnięcia. Uformowane ciasto odstawić jak najdalej od siebie bo dość dużo urośnie. Uformowane ciasto po tym czasie przesmarować roztrzepanym 
jajkiem.Uwaga: Ja chciałam lekko poprawić kształt ciasta i pomarszczyło mi się dlatego radzę tego nie robić.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190stopni na 30min. Po tym czasie wyjąć i położyć na kratkę do wystygnięcia. Odciąć górę i zrobić wgłębienie na zupę, wyciągając 
chleb.Następnym razem 
chleb upiekę na silikonie, ponieważ papier do pieczenia przykleja się do 
chleba i trzeba się później troszkę pomęczyć by go oderwać.

Smacznego!!!