Wykonanie
Kruche, kolorowe,
owocowe babeczki z
budyniem. Wszystkim się podobają i zawsze dobrze smakują :-)Składniki na kruche ciasto (około 20 sztuk):2 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
cukru pudruszczypta
soli200 g
masła, zimnego2
żółtkaMąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtka,
cukier,
sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 cm, delikatnie podsypując stolnicę
mąką.
Kubkiem lub foremką do
ciastek wykrwać kółka trochę większe niż średnica naszych foremek do babeczek. Wykrojonym
ciastem wylepić foremki do babeczek, wysmarowanych uprzednio
masłem (najlepiej
masło roztopić i dokładnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Przed samym pieczeniem ponownie schłodzić w lodówce przez 60 minut.Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC lub do zarumienienia.Masa budyniowa:2 opakowania proszku budyniowego z
cukrem (np.
waniliowego i
malinowego)Przygotować budynie z połowy ilości
mleka zalecanego na opakowaniu. Jeszcze ciepłym
budyniem wypełnić babeczki.Udekorować
owocami.Smacznego :-).