Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 50g
mąki kukurydzianej- 400g
mąki pszennej- 70g
masła- 80g
cukru- 230ml
mleka- 30g świeżych
drożdży- 1
jajko- szczypta
soli*na kruszonkę- 50g
mąki pszennej- 10g
mąki kukurydzianej- 50g zimnego
masła- 50g
cukru*dodatkowo- 250g
twarogu- 2 łyżki
cukru- 2 łyżki budyniu
waniliowego w proszku- 1
żółtko-
maliny-
cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1.
Mąkę pszenną mieszamy z kukurydzianą oraz z
cukrem i szczyptą
soli.
Drożdże rozpuszczamy w połowie letniego
mleka, następnie mieszamy z 2 łyżkami mieszanki mącznej, odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia.2. Gdy zaczyn zacznie pracować wlewamy go do
mąki, dodajemy pozostałe
mleko,
jajko, zagniatamy ciasto. Później wlewamy rozpuszczone i przestudzone
masło, chwilę wyrabiamy ręką, formujemy kulkę, obsypujemy
mąką i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, na ok. 1 godz.3.
Twaróg miksujemy z 2 łyżkami
cukru,
budyniem i
żółtkiem.4. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski, rozcieramy palcami, wstawiamy do lodówki.5. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy kilka
razy, formujemy małe bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pozostawiamy spore odstępy), zostawiamy na 15 min. Po tym czasie dłonią każdą drożdżówkę lekko spłaszczamy, a denkiem od szklanki robimy wgłębienie. Każdą smarujemy masą
serową, układamy po kilka
malin i posypujemy kruszonką.6. Drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 25 min. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem.Inspiracja: smacznapyza