Wykonanie
Świeżutkie i pyszne bułeczki drożdżówki dzisiaj Wam przedstawiam . Ze smakowitym nadzieniem, soczystymi
owocami i chrupiącą kruszonką. Najlepsze były jeszcze ciepłe, ale ostatnia, zjedzona następnego dnia do porannej
kawy była równie dobra jak ta pierwsza.Takie bułeczki to nic trudnego, naprawdę ! Teraz jest doskonała
pora na Drożdżówki z
budyniem i
czereśniami albo Drożdżówki z
morelami i
orzechami . Obojętnie na jakie się zdecydujecie to i tak będzie pysznie !
Drożdżowe bułeczki z
białym serem,
malinami i kruszonkączas przygotowania : ok. 30 minut + czas wyrastania ciasta + czas pieczeniaskładniki :CIASTO - 400 g
mąki pszennej tortowej50 g
mąki kukurydzianej85 g zwykłego
cukru70 g
masła30 g świeżych
drożdży230 ml
mleka1 średnie
jajkoszczypta
soliNADZIENIE - 250 g białego
twarogu, półtłustego1
żółtko jajka kurzego2 łyżki budyniu
waniliowego w proszku
cukier do smaku
malinyKRUSZONKA - 50 g zwykłego
cukru50 g
mąki pszennej tortowej10 g
mąki kukurydzianej50 g zimnego
masłaszczypta
solisposób przygotowania :
mąki przesiałam razem, wymieszałam z
cukrem.
Drożdże roztarłam w kubku dosypując 2 łyżki mieszanki mącznej i połowę lekko podgrzanego
mleka - odstawiłam na 10 minut. Kiedy zaczyn zaczął pracować, zgęstniał i spienił się lekko, wlałam go do miski z
mąką. Dodałam resztę
mleka,
jajko i zagniotłam ciasto. Wyrabiałam je kilka minut, po czym dolałam rozpuszczone, przestudzone
masło. Wyrabiałam ciasto dalej przez ok. 15 minut aż stało się gładkie i elastyczne. Uformowane w kulę przykryłam szczelnie i zostawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Było ciepło więc po godzinie ciasto znacznie zwiększyło swoją objętość.FARSZ -
twaróg rozgniotłam widelcem i wymieszałam dokładnie z
żółtkiem,
budyniem i
cukrem - tego ostatniego dodałam jakieś 3 łyżeczki
cukru - każdy niech doprawi wedle własnego smaku.KRUSZONKA - składniki roztarłam w misce, rękami, aż się połączyły i nie było widać kawałków tłuszczu. Odstawiłam do lodówki.BUŁECZKI - wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam żeby odgazować. Podzieliłam na 8 mniej więcej równych części. Z każdej uformowałam okrągłą bułeczkę. Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i zostawiłam na 15 minut żeby podrosły. Następnie każdą lekko spłaszczyłam dłonią i umoczonym w
mące denkiem szklanki zrobiłam w nich wgłębienia. W te dołki nałożyłam porcje masy serowej, po łyżce. Na
serze ułożyłam kilka
malin a wszystko posypałam obficie kruszonką.Blachę z bułeczkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam ok. 20-25 minut aż ładnie się zrumieniły. Po upieczeniu i przestudzeniu można jeszcze bułeczki oprószyć odrobiną
cukru pudru.