ßßß Cookit - przepis na Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Od dawna chodziła za mną taka chałka...mleczna, słodka, puszysta, z kruszonką. Smak dzieciństwa.Nie umiem zaplatać chałki, więc jest w innej formie niż tradycyjna...ale smak ten sam:) Dziękuje za genialny przepis MojeTworyPrzetwory ...
Składniki;
500 g mąki pszennej,
25 g świeżych drożdży,
250 ml letniego mleka,
60 g miękkiego masła,
50 g cukru,
3 jajka,
1 łyżeczka soli,
50 g miękkiego masła,
4 łyżeczki cukru
3/4 szklanki mąki,
Wykonanie;
mąkę przesiać do miski, zostawić sobie 3-4 łyżki,
dodać drożdże, mleko i zostawić do wtrośnięcia na 20 minut,
jajka, masło, cukier, sól dokładnie wymieszać, dodać do zaczynu-wymieszać i wyrobić ciasto,
wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 minut,
ciasto można podzielić na 3 części i zapleść warkocza...ja w tym nie bylam nigdy dobra, więc nie zapletłam,
przygotowujemy kruszonkę: masło, cukier, mąkę zanieść i rozetrzeć tworząc okruszki, którymi posypujemy chałkę, delikatnie dociskając,
zostawiamy ciasto jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia,
nagrzewamy piekarnik do 200 stopni,
pieczemy ok 35 minut
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/12/chaka-z-kruszonka.html