Wykonanie
Od dawna chodziła za mną taka
chałka...
mleczna, słodka, puszysta, z kruszonką. Smak dzieciństwa.Nie umiem zaplatać
chałki, więc jest w innej formie niż tradycyjna...ale smak ten sam:) Dziękuje za genialny przepis MojeTworyPrzetwory ...Składniki;500 g
mąki pszennej,25 g świeżych
drożdży,250 ml letniego
mleka,60 g miękkiego
masła,50 g
cukru,3
jajka,1 łyżeczka
soli,50 g miękkiego
masła,4 łyżeczki
cukru3/4 szklanki
mąki,Wykonanie;
mąkę przesiać do miski, zostawić sobie 3-4 łyżki,dodać
drożdże,
mleko i zostawić do wtrośnięcia na 20 minut,
jajka,
masło,
cukier,
sól dokładnie wymieszać, dodać do zaczynu-wymieszać i wyrobić ciasto,wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 minut,ciasto można podzielić na 3 części i zapleść warkocza...ja w tym nie bylam nigdy dobra, więc nie zapletłam,przygotowujemy kruszonkę:
masło,
cukier,
mąkę zanieść i rozetrzeć tworząc okruszki, którymi posypujemy
chałkę, delikatnie dociskając,zostawiamy ciasto jeszcze na 10-15 minut do podrośnięcia,nagrzewamy piekarnik do 200 stopni,pieczemy ok 35 minut