ßßß Cookit - przepis na Parker House Rolls - bułeczki z hotelu Parker House w Bostonie

Parker House Rolls - bułeczki z hotelu Parker House w Bostonie

nazwa

Wykonanie

Od dawna planowałam sobie zrobienie tych bułeczek. Kiedy zobaczyłam, że są one w propozycjach Atiny do 48. edycji Weekendowej Piekarni, poczułam gwałtowną motywację do zrobienia ich natychmiast. :) I oto są - pyszne, maślane, tak puszyste i mięciutkie, że prawie unoszą się nad talerzem. Wspaniale smakują z twarożkiem czy konfiturą. Polecam, ponieważ sama często będę do nich wracać. :)
Bułeczki zostały wymyślone w hotelu Parker House w Bostonie i są tam ciągle podawane. Przepis na nie można znaleźć już w książce z 1896 roku.
280g mąki pszennej
10g świeżych drożdży
125ml ciepłego mleka
1 jajko
30g płynnego masła
15g płynnego masła do smarowania
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Drożdże rozpuścić w mleku z 1/3 ilości mąki. Odstawić, aby "ruszyły" na ok 20 min.
Dodać resztę mąki, jajko, cukier, sól i 30 g rozpuszczonego masła. Zagniatać aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać trochę mąki, by nie kleiło się do dłoni. Włożyć je do miski wysmarowanej masłem i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć na 2 paski o szerokości 10 cm. Każdy pasek podzielić na 4 części. Powstanie 8 małych prostokątów.
Powierzchnię każdego posmarować płynnym masłem, zwinąć posmarowaną powierzchnią do środka tak, aby spodnia część wystawała ok. 1 cm. Kawałki układać na blasze dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm.
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Całość jeszcze raz posmarować masłem i piec w nagrzanym do 220°C piekarniku 10-15 minut.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2009/10/Parker-House-Rolls-buleczki-z-hotelu-Parker-House.html