Wykonanie
Zapraszam na placek
drożdżowy z
jagodami. Sok wypity, a
jagody zostały... Długo nie były samotne, bo zaraz wylądowały na moim placku.
SKŁADNIKI2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki rozpuszczonego
masła3
jajka1/2 szklanki
cukruszczypta
soliowoce:
jagody,
truskawki,
wiśnie,
czereśnie - do wyboru do kolorurozczyn30 g
drożdży3 łyżki
mąki3 łyżki
cukru1/2 szklanki
mlekaJAK TO ZROBIĆZaczynamy od rozczynu.
Mleko z
cukrem lekko podgrzewamy, dodajemy rozkruszone
drożdże,
mąkę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Masło rozpuszczamy, studzimy.
Mąkę przesiewamy, wlewamy rozczyn
drożdżowy, dodajemy rozbełtane
jajka, wystudzone
masło,
cukier i szczyptę
soli. Zagniatamy ciasto na gładką masę, przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 - 60 minut.Gdy
ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na duży placek. Przekładamy na natłuszczoną blachę. Wykładamy
owoce. Blachę przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 15 minut.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 - 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Moje rady1.
Owoce należy powciskać w ciasto, a nie ułożyć jak w moim przypadku. lub2. Ciasto przedzielić na pół, rozwałkować na dwa placki. Jeden placek położyć na dnie blachy,
potem owoce, a drugim plackiem przykryć całość.3. Ciasto zamiast wałkować, możemy od razu wyłożyć na blaszkę i delikatnie, rękoma uformować placek.