ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z kruszonką

Bułeczki z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przyszedł czas na bułeczki. Miałam ostatnio ogromną ochotę na takie domowe pyszności. Nie mają idealnego kształtu, mają nieco twardą skórkę (nie trzymajcie ich zbyt długo w piekarniku! ;)), ale komu to przeszkodza, skoro smakują idealnie. Następnym razem dodam wiecej cukru i będą całkiem na słodko. Można iść do sklepu i kupić takie pyszne, złociste i w ogóle, ale lepiej mieć satysfakcje, że zrobiło się je samemu. Uwierzcie, że wtedy smakują jeszcze lepiej ;)
Co potrzebujemy:
Ciasto
4 szklanki mąki pszennej
szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
100 g masła
25-30 g drożdży
szczypta soli
Kruszonka
50 g masła
0,5 szklanki mąki
70 g cukru
1. Ciasto. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy mąkę, roztopione masło i szczyptę soli. Ubijamy jajka z cukrem i dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aby ciasto wyrosło.
2. Z ciasta formujemy kulki. Jeśli będzie klejące, dodajemy mąki. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Robiłam ja troszkę na oko. Do miękkiego masła dodajemy troszkę mąki i cukru. Wyrabiamy ręką ciasto i dodajemy znów makę i cukier, aż uzyskamy twardą masę. Nastepnie ścieramy ją na tartce o małych oczkach i obsypujemy babeczki. Bułeczki możemy wcześniej przesmarować białkiem.
3. Pieczemy w 180 stopniach około 20-30 minut. (Trzymałam 30 minut i skórka wyszła nieco twarda, więc lepiej wyjać troszkę wcześniej)
SMACZNEGO
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2012/08/bueczki-z-kruszonka.html