Wykonanie
Dzisiaj przyszedł czas na bułeczki. Miałam ostatnio ogromną ochotę na takie domowe pyszności. Nie mają idealnego kształtu, mają nieco twardą skórkę (nie trzymajcie ich zbyt długo w piekarniku! ;)), ale komu to przeszkodza, skoro smakują idealnie. Następnym razem dodam wiecej
cukru i będą całkiem na słodko. Można iść do sklepu i kupić takie pyszne, złociste i w ogóle, ale lepiej
mieć satysfakcje, że zrobiło się je samemu. Uwierzcie, że wtedy smakują jeszcze lepiej ;)
Co potrzebujemy:Ciasto4 szklanki
mąki pszennejszklanka
mleka1/2 szklanki
cukru2
jajka100 g
masła25-30 g
drożdżyszczypta
soliKruszonka50 g
masła0,5 szklanki
mąki70 g
cukru1. Ciasto.
Drożdże rozpuszczamy w letnim
mleku, dodajemy
mąkę, roztopione
masło i szczyptę
soli. Ubijamy
jajka z
cukrem i dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aby ciasto wyrosło.2. Z ciasta formujemy kulki. Jeśli będzie klejące, dodajemy
mąki. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Robiłam ja troszkę na oko. Do miękkiego
masła dodajemy troszkę
mąki i
cukru. Wyrabiamy ręką ciasto i dodajemy znów
makę i
cukier, aż uzyskamy twardą masę. Nastepnie ścieramy ją na tartce o małych oczkach i obsypujemy babeczki. Bułeczki możemy wcześniej przesmarować
białkiem.3. Pieczemy w 180 stopniach około 20-30 minut. (Trzymałam 30 minut i skórka wyszła nieco twarda, więc lepiej wyjać troszkę wcześniej)SMACZNEGO