Wykonanie
To na pewno będzie stały element moich wypieków:) Pyszne okrągłe bułeczki, od pieczenia których pachnie w całym domu a ze świeżym
masełkiem smakują jak u mamy...
składniki:ok. 500 g
mąki pszennej (najlepiej chlebowej)ok. 200-250ml ciepłego
mleka15 g świeżych
drożdży1
jajko20 g miękkiego
masła2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soliZ
drożdży, pół szklanki
mleka, 2 łyżeczek
mąki i 2 łyżeczek
cukru przygotowujemy zaczyn . Odstawiamy na ok. 30 min.W misce mieszamy
mąkę z
solą, dodajemy
jajko i
masło, wlewamy wyrośnięty zaczyn. Następnie powoli wlewając resztę
mleka mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego
mleka). Miskę przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniami do dołu. Odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.
Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut, aż będą rumiane.
Smacznego!