ßßß
Vaniljekranse to bardzo popularne duńskie ciasteczka świąteczne z dużą ilością wanilii :-). To po prostu okrągłe maślane ciastka z dziurką wyciskane z rękawa cukierniczego prosto na blachę, schładzane i pieczone. Oprócz prostych składników, które na pewno macie w domu, smak ciastek wzbogaca dodatek migdałów. Podobne do niemieckich spritzgebäck . Warto dodać do listy wypieków świątecznych :-).Uwaga: ciasteczka (jak każde inne ciastka kruche) przed pieczeniem muszą być dobrze schłodzone a piekarnik dobrze rozgrzany by zachowały swój kształt podczas pieczenia.Składniki na około 30 sztuk:250 g masła150 g cukru pudruszczypta soli1 jajkoziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii325 g mąki pszennej75 g zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło, cukier i sól. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i ucierać, do dokładnego połączenia. Dodać wanilię, mąkę pszenną, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia.Przygotować mocny worek cukierniczy z końcówką w postaci wciętej gwiazdki (np. Wilton 1M). Napełniając go co pewien czas porcją ciasta wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kółka o średnicy około 7 cm (mocno rosną w piekarniku). Blachę w wyciśniętymi ciastkami schłodzić w lodówce przez około 60 minut.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez około 8 minut lub do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 7 dni.Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Scandikitchen: Fika & Hygge" Brontë Aurell, przepis zmodyfikowany.