ßßß
Przerażające? U mnie na twarzy zawsze wywołują uśmiech ;-). Halloween zbliża się wielkimi krokami, i - chociaż my nie obchodzimy, nasze dzieci pierwszy raz idą na Halloween Party. To ciasteczkowa próba przed ;-). Ciastka produkowaliśmy błyskawicznie, bo uczestniczyła w tym cała rodzinka i było sporo śmiechu, pamiętajcie - im straszniejsze i bardziej przerażające tym lepsze! Paluszki są kruche, maślane, przepyszne. Polecam!Składniki:225 g masła, zimnego i posiekanego3/4 szklanki cukru pudru1 jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka ekstraktu z migdałów2 i 2/3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka soliDodatkowo:3/4 szklanki obranych migdałówWszystkie składniki na ciastka szybko posiekać i zagnieść (można również wyrobić w malakserze). Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców - w piekarniku urosną), na końcu ciastka wciskając migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze). Przed samym pieczeniem zalecane jest schłodzenie ciastek w lodówce - wtedy nie tracą kształtu, nie rozlewają się na blaszce.Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego? ;-)
Przepis znaleziony przez Dziunię na Galerii Potraw .