Wykonanie
Placek warzywny, który przypomina wegetariańska lasagne, jednak zamiast
makaronu jest w nim ciasto. Warzywa na farsz można dobrać samemu :)A jak Wy uczciliście Światowy Dzień Wegetarianizmu ? :)

Składniki (porcja na 4 osoby):Ciasto:200g
mąki orkiszowej100g
masłaszczypta
soli morskiej1-2 łyżki zimnej
wodyFarsz:mała puszka
kukurydzymała puszka
groszku3
marchewki (średnie) pokrojone w talarkiszklanka
mleka2
jajkaopakowanie
mozzarelli2 ząbki
czosnkugałka muszkatołowa,
tymianek,
oreganosól morska,
pieprz2 łyżki
oleju rzepakowego - do smażeniałyżka
masła- do wysmarowania blachyłyżka posiekanej
pietruszkiPrzygotowanie:Z
mąki, pokrojonego na kawałki
masła,
soli i
wody zagnieść ciasto, wstawić na godzinę do lodówki.Warzywa podsmażyć na rozgrzanym
oleju (najpierw
marchewka, aż zmięknie, później dodać
groszek i
kukurydzę).Doprawić
oregano,
tymiankiem, gałką,
solą morską i zmiażdżonym
czosnkiem.Foremkę wysmarować
masłem, wykleić
ciastem i ponakłuwać widelcem.Piec 10 min w temperaturze 200 stopni.Na cieście rozłożyć warzywa i piec 20 minut.
Mleko,
jajka i pokrojoną na drobne kawałki
mozzarellę wymieszać widelcem, zalać tym ciasto i wstawić do piekarnika na 10 minut.Przed podaniem posypać
pietruszką.
