Wykonanie
Naleśniki ze
szpinakiem i
mozarellą to moje ulubione wytrawne naleśniki .
Powiem Wam pewną ciekawostkę. Czy wiecie, że ciasto naleśnikowe było znane już w starożytności? Pierwsze wzmianki o naleśnikach można znaleźć zaczytując się w historii starożytnej Grecji. Naleśniki są pyszne, a mnogość dodatków sprawia, że każdy może się w nich zasmakować. Nic
dziwnego, że przetrwały tyle wieków, sama wróżę im daleką przyszłość.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
mleko2
jajkamąkaFarsz na 3-4 naleśniki:kulka
mozarelli125 g
szpinaku liście1
cebula czerwona2 ząbki
czosnkusól morskapieprzodrobina
masławrzątekZrobić ciasto naleśnikowe. Roztrzepać
jajka z
mlekiem, dodać
mąkę. Ciasto nie może być zbyt gęste, czy zbyt rzadkie. Usmażyć naleśniki.
Szpinak opłukać. Wrzucić na 3 minuty do gotującej się
wody. Odcedzić.
Cebulę i
czosnek pokroić w kostkę. Zeszklić lekko, dodać
szpinak i pokrojoną
mozarellę. Doprawić
solą morską i
pieprzem.Na placki naleśnikowe nakładać farsz i rolować. Podsmażyć przed podaniem, wtedy stają się mięciutkie.