Wykonanie
Błyskawiczne danie, do tego bardzo dobre. Wystarczy przygotować
szpinak w tradycyjny sposób i wrzucić do niego ugotowane kluski. Na przygotowanie takiego obiadu potrzeba 10 do 15 minut.
Składniki na kluski:3
jajkaszklanka
mąkisólew. 2-3 łyżki
mlekaSkładniki na sos:20 dag
szpinaku (może być mrożony)łyżka
masła2 ząbki
czosnkusól,
pieprzpół szklanki
śmietankiJajka rozbełtać, dodać
sól,
mąkę i wymieszać aż powstanie gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste dodać
mleko. Łyżką formować kluski i wrzucać na gotującą się, osoloną
wodę. Gotować 5 minut. Odcedzić. W tym czasie przygotować sos
szpinakowy. Na rozgrzanym
maśle podsmażyć
szpinak, dodać
czosnek,
sól i
pieprz. Chwilę pogotować i dodać
śmietanę. Do sosu wrzucić kluski i dokładnie wymieszać.Smacznego:)