Wykonanie
Kluski kładzione , to szybka i smaczna alternatywa dla kopytek , klusek śląskich czy choćby zwykłych
ziemniaków. Można je zrobić z dowolnymi dodatkami,
szpinakiem,
serem,
brokułem, czy tak jak ja z
dynią.Choć na
dynię sezon się dawno skończył, zapasy działkowe umożliwiają mi cieszenie się jej smakiem nawet teraz.
Składniki na kluski:1 szklanka
mąki1 szklanka zmiksowanej pieczonej dyni2
jajkaszczypta
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smaku*2 ząbki
czosnkutymianeksól morskaSkładniki na pulpety:300 g
łopatki1 łyżka
bułki tartej1 łyżka
kaszy manny1
jajko1 ząbek
czosnkusól i
pieprz do smakuSkładniki na sos:150 g
mrożonej marchewki z
groszkiem100 g pieczonej dyni150 g
pieczarek1 mała
cebulakilka listków
pietruszki0,7 l
bulionu drobiowego0,5 szklanki
mleka 3,2%1 łyżka
masła1 łyżka
mąkisól i
pieprz do smaku*kilka kawałeczków pieczonej dyni
Sposób przygotowania:
Mięso zmielić i połączyć z
jajkiem bułką tartą i
kaszą. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę. Uformować małe kuleczki.
Pieczarki i
cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na
maśle. Przełożyć do garnka, dodać
marchewkę i
groszek. Zalać
bulionem i zagotować. Do warzyw wrzucić uformowane pulpeciki. Gotować do miękkości około 12-15 minut. Do
mleka wsypać
mąkę, rozmieszać i dodać do sosu, doprawić
solą i
pieprzem .
Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warzywo, skropić
oliwą, posypać
solą,
czosnkiem grubo pokrojonym i
tymiankiem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na około 20-25 minut. Lekko przestudzić odciąć skórki i zmiksować. Do zmiksowanej dyni dodać roztrzepane
jajka ,
mąkę,
wodę,
przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać na gładką masę. W garnku zagotować
wodę, lekko osolić. Łyżkę maczać we wrzątku , a następnie nabierać nią masę i zanurzać w garnku. Tak postępować do końca ze wszystkimi kluskami. Gotowe, po wypłynięciu na wierzch przełożyć na durszlak, a
potem na duży półmisek.Po wierzchu porozkładać pulpeciki, polać sosem i porozkładać kawałeczki upieczonej dyni. Ozdobić listkami
pietruszki.
Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!