Wykonanie
Czasem lekki, zdrowy posiłek może zachwycić niejednego smakosza
golonki i moim zdaniem takie właśnie jest to danie. Mój Tato jak wcześniej wspominałam, to prawdziwy niejadek, robiący wyjątek dla
golonki właśnie, bardzo je polubił.To rekomendacja najlepsza z możliwych, choć oczywiście bardzo subiektywna. Niemniej bardzo polecam.
Składniki:300 g
łopatki1 łyżka
bułki tartej1 łyżka
kaszy manny1
jajkoszczypta suszonego
tymianku1 ząbek
czosnkusól i
pieprz do
makuSos:150 g
mrożonej marchewki z
groszkiem150 g
pieczarekkilka suszonych podgrzybków1 mała
cebulakilka listków
pietruszki0,7 l
bulionu drobiowego0,5 szklanki
mleka 3,2%1 łyżka
masła1 łyżka
mąkisól i
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso zmielić i połączyć z
jajkiem bułką tartą i
kaszą. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę.Uformować małe kuleczki.
Pieczarki i
cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na
maśle. Przełożyć do garnka, dodać
marchewkę,
groszek i drobno pokruszone suche podgrzybki. Zalać
bulionem i zagotować. Do warzyw wrzucić pulpeciki.Gotować do miękkości około 12-15 minut.Do
mleka dodać
mąkę, rozmieszać i dodać do sosu, doprawić
solą,
pieprzem i gałką...zagotować. Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu.Pulpeciki serwowałam z
ryżem ugotowanym na sypko i
sałatą z dresingiem na bazie
musztardy francuskiej,
miodu i
oliwy. Pysznie było. Smacznego!