ßßß Cookit - przepis na Pulpeciki w sosie warzywno-grzybowym

Pulpeciki w sosie warzywno-grzybowym

nazwa

Wykonanie

Czasem lekki, zdrowy posiłek może zachwycić niejednego smakosza golonki i moim zdaniem takie właśnie jest to danie. Mój Tato jak wcześniej wspominałam, to prawdziwy niejadek, robiący wyjątek dla golonki właśnie, bardzo je polubił.To rekomendacja najlepsza z możliwych, choć oczywiście bardzo subiektywna. Niemniej bardzo polecam.
Składniki:
300 g łopatki
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka kaszy manny
1 jajko
szczypta suszonego tymianku
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do maku
Sos:
150 g mrożonej marchewki z groszkiem
150 g pieczarek
kilka suszonych podgrzybków
1 mała cebula
kilka listków pietruszki
0,7 l bulionu drobiowego
0,5 szklanki mleka 3,2%
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso zmielić i połączyć z jajkiem bułką tartą i kaszą. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę.Uformować małe kuleczki.
Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, dodać marchewkę, groszek i drobno pokruszone suche podgrzybki. Zalać bulionem i zagotować. Do warzyw wrzucić pulpeciki.Gotować do miękkości około 12-15 minut.Do mleka dodać mąkę, rozmieszać i dodać do sosu, doprawić solą, pieprzem i gałką...zagotować. Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu.
Pulpeciki serwowałam z ryżem ugotowanym na sypko i sałatą z dresingiem na bazie musztardy francuskiej, miodu i oliwy. Pysznie było. Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/03/pulpeciki-w-sosie-warzywno-grzybowym.html