ßßß Cookit - przepis na Lasagne

Lasagne

nazwa

Wykonanie

Dość długo niczego nie dodawałam, moje kulinarne szaleństwa ogranicza mieszkanie w nowym miejscu w Pewnym Śląskim Mieście. Powrót do domu jak nietrudno się domyślić zaowocował kuchenną rewolucją. I to jaką! Zrobienie lazanii zajęło mi dobre pół dnia. Zachęcam do zrobienia domowego makaronu i dodania do potrawy wędzonego boczku. Pycha!
Składniki na 6 porcji:
Makaron:
2 szklanki mąki np.tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
szczypta soli
1 łyżka oleju
3 jajka
0,5 szklanki wody
Sos mięsny:
25dag wieprzowiny
25dag wołowiny
20dag wędzonego boczku
1 cebula
olej do smażenia
1 średnia marchewka
600ml przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
bazylia
tymianek
oregano
2 gałązki mięty
szczypta lawendy
cząber
papryka słodka
papryka ostra
sól
pieprz
Sos beszamelowy:
50g masła
2 łyżki mąki
400ml mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Warstwa serowa:
mozzarella
parmezan
Makaron:
Z mąki, jajek, soli i oleju wyrabiamy miękkie ciasto. W razie potrzeby dolewamy wody. Dzielimy na części i cienko wałkujemy- chyba, że mamy maszynkę, która zrobi to za nas. Płaty ciasta podsypujemy mąką, żeby się nie kleiły. Kroimy, żeby uzyskać odpowiednią wielkość i kształt makaronu. Odstawiamy do lekkiego obeschnięcia.
Sos mięsny:
Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso i utartą marchewkę. Dorzucamy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier pomidorowy. Gotowy sos powinien być gęsty.
Sos beszamelowy:
W rondlu rozgrzewamy masło. Dosypujemy mąkę i przygotowujemy jasnozłotą zasmażkę. Po około dwóch minutach dolewamy powoli mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Po zgęstnieniu zdejmujemy sos z ognia.
Warstwa serowa:
Sery ucieramy na tarce w ilości wedle uznania.
Zapiekanie:
W naczyniu do zapiekania układamy następująco warstwy: sos mięsny- makaron-sos beszamelowy. powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę sosu beszamelowego posypujemy serem. Zapiekamy całość 40 minut w 200 stopniach.
Źródło:http://wrzosowa.blogspot.com/2015/10/lasagne.html