Wykonanie
Dość długo niczego nie dodawałam, moje kulinarne szaleństwa ogranicza mieszkanie w nowym miejscu w Pewnym Śląskim
Mieście. Powrót do domu jak nietrudno się domyślić zaowocował kuchenną rewolucją. I to jaką! Zrobienie lazanii zajęło mi dobre pół dnia. Zachęcam do zrobienia domowego
makaronu i dodania do potrawy
wędzonego boczku. Pycha!
Składniki na 6 porcji:
Makaron:2 szklanki
mąki np.tortowej1 szklanka
mąki krupczatkiszczypta
soli1 łyżka
oleju3
jajka0,5 szklanki
wodySos
mięsny:25dag
wieprzowiny25dag
wołowiny20dag
wędzonego boczku1
cebulaolej do smażenia1 średnia
marchewka600ml
przecieru pomidorowego3 ząbki
czosnkunatka pietruszkibazyliatymianekoregano2 gałązki
miętyszczypta lawendycząber
papryka słodkapapryka ostrasólpieprzSos beszamelowy:50g
masła2 łyżki
mąki400ml
mlekagałka muszkatołowasólpieprzWarstwa serowa:
mozzarellaparmezanMakaron:Z
mąki,
jajek,
soli i
oleju wyrabiamy miękkie ciasto. W razie potrzeby dolewamy
wody. Dzielimy na części i cienko wałkujemy- chyba, że mamy maszynkę, która
zrobi to za nas. Płaty ciasta podsypujemy
mąką, żeby się nie kleiły. Kroimy, żeby uzyskać odpowiednią wielkość i kształt
makaronu. Odstawiamy do lekkiego obeschnięcia.Sos
mięsny:
Cebulę podsmażamy na
oleju, dodajemy zmielone
mięso i utartą
marchewkę. Dorzucamy
przyprawy, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
przecier pomidorowy. Gotowy sos powinien być gęsty.
Sos beszamelowy:W rondlu rozgrzewamy
masło. Dosypujemy
mąkę i przygotowujemy jasnozłotą zasmażkę. Po około dwóch minutach dolewamy powoli
mleko. Doprawiamy
solą,
pieprzem i gałką. Po zgęstnieniu zdejmujemy sos z ognia.Warstwa serowa:
Sery ucieramy na tarce w ilości wedle uznania.Zapiekanie:W naczyniu do zapiekania układamy następująco warstwy: sos
mięsny-
makaron-
sos beszamelowy. powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę
sosu beszamelowego posypujemy
serem. Zapiekamy całość 40 minut w 200 stopniach.