ßßß Cookit - przepis na Chłopski przekładaniec

Chłopski przekładaniec

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książki „Ciasta wytrawne”
Składniki :
ciasto :
250 g mąki,
3 gałązki natki pietruszki (ja dodałam jeszcze oregano),
1/2 kostki masła,
żółtko,
sól,
tłuszcz do formy.
wierzch :
po 150 g mielonej wołowiny i wieprzowiny,
200 g pieczarek,
2 cebule,
2 plastry wędzonego boczku,
łyżka oleju,
2 łyżki mleka,
3/4 szklanki śmietany,
jajko,
2 gałązki świeżej bazylii,
sól, pieprz.
Wykonanie :
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać 1/2 łyżeczki soli, posiekaną natkę pietruszki (u mnie również oregano), wiórki masła i żółtko. Zagnieść na gładkie ciasto (co jest dość trudne w tym przypadku – podlewałam wodą), zawinąć w folię i włozyć do lodówki na 30 minut.
Przygotować nadzienie.
Cebule obrać, podzielić na pół i pokroic w piórka. Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni. Podsmażyć boczek i cebule. Dodac mięso i mieszając smażyć, aż lekko zbrązowieje. Dodać pieczarki i smażyć jeszcze 3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem, ostudzić. Śmietanę roztrzepać z jajkiem i mlekiem, przyprawić solą i pieprzem. Formę wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem. Wstawić na 8 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Mięso wyłożyć na podpieczone ciasto. Polać śmietaną z jajkiem i mlekiem. Na wierzchu ułożyć kilka listków bazylii. Piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st. C. Udekorować pozostałymi listkami bazylii.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=681