Wykonanie
Przepis pochodzi z książki „Ciasta wytrawne”
Składniki :ciasto :250 g
mąki,3 gałązki
natki pietruszki (ja dodałam jeszcze
oregano),1/2 kostki
masła,
żółtko,
sól,tłuszcz do formy.wierzch :po 150 g mielonej
wołowiny i
wieprzowiny,200 g
pieczarek,2
cebule,2 plastry
wędzonego boczku,łyżka
oleju,2 łyżki
mleka,3/4 szklanki
śmietany,
jajko,2 gałązki świeżej
bazylii,
sól,
pieprz.Wykonanie :
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać 1/2 łyżeczki
soli, posiekaną
natkę pietruszki (u mnie również
oregano), wiórki
masła i
żółtko. Zagnieść na gładkie ciasto (co jest dość trudne w tym przypadku – podlewałam
wodą), zawinąć w folię i włozyć do lodówki na 30 minut.Przygotować nadzienie.
Cebule obrać, podzielić na pół i pokroic w piórka.
Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki.
Boczek pokroić w kostkę.
Olej rozgrzać na patelni. Podsmażyć
boczek i
cebule. Dodac
mięso i mieszając smażyć, aż lekko zbrązowieje. Dodać
pieczarki i smażyć jeszcze 3 minuty. Przyprawić
solą i
pieprzem, ostudzić.
Śmietanę roztrzepać z
jajkiem i
mlekiem, przyprawić
solą i
pieprzem. Formę wysmarować tłuszczem, wylepić
ciastem, ponakłuwać widelcem. Wstawić na 8 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.
Mięso wyłożyć na podpieczone ciasto. Polać
śmietaną z
jajkiem i
mlekiem. Na wierzchu ułożyć kilka listków
bazylii. Piec 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st. C. Udekorować pozostałymi listkami
bazylii.