środa, 21 Lipiec 2010, autor: blue_megi, 8 Komentarzy »Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że smakują jeszcze lepiej niż wyglądająSycące, pyszne i w niepowtarzalnym kolorze, który nadaje świeża natka pietruszki.Składnikiciasto:1 szklanka mleka1 szklanka mąki2 jajkałyżka olejuszczypta soli2 łyżki posiekanej natki pietruszkifarsz:1 cebula2 łyżki masłaokoło 6 dużych pieczarek15 dag żółtego serakilka plasterków szynki lub wędzonego boczku2 łyżki śmietanyłyżka koncentratu pomidorowegosól, pieprz>bazyliaSkładniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki. Powinno ich wyjść 5 – 6 sztuk.Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy pieczarki, pokrojoną w kosteczkę szynkę i podsmażamy. Dodajemy śmietanę i przecier pomidorowy. Przyprawiamy. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki i mieszamy z przygotowanym wcześniej farszem.Rozkładamy farsz na naleśnikach i zwijamy w ruloniki. Układamy ciasno w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Możemy skropić wierzch olejem. Zapiekamy 10 minut w 180 stopniach.