ßßß Cookit - przepis na Quiche- kruche ciasto na słono

Quiche- kruche ciasto na słono

nazwa

Wykonanie

Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą.
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej+ odrobina do podsypania
125g miękkiego masła
jajko
szczypta soli
Nadzienie:
100g wędzonego boczku lub szynki, pokrojonego na małe kawałki
1/4 pęczku szczypiorku
2 jajka
150ml mleka
4 łyżki śmietany
100g startego żółtego sera
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:
W misce umieszczamy make, dodajemy sól, masło pokrojone w kostkę i rozbełtane jajko. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folia spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku na około 10-15 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na cieńszy placek. Umieszczamy w formie do pieczenia tart.
Na wierzch tarty wykładamy papier dopieczenia i na papier wykładamy groch ( przez co ciasto nie wyrośnie nam nadmiernie)
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.na około 20 minut.
Nadzienie:
Boczek lub szynkę kroimy na małe kawałki, szczypiorek siekamy na drobne kawałki. W misce rozbełtaj 2 jajka, do nich dodajemy mleko, śmietanę i przyprawy.
Na przestudzony spód ciasta wykładamy połowę startego sera, na to wykładamy boczek lub szynkę i szczypiorek. Całość zalewamy masą jajeczno- śmietanową. Na wierzchu posypujemy pozostałym startym serem.
Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://elkachochelka.blogspot.com/2013/10/quiche-kruche-ciasto-na-sono.html