Wykonanie
Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-
śmietanową masą.Składniki:
Ciasto:200g
mąki pszennej+ odrobina do podsypania125g miękkiego
masłajajkoszczypta
soliNadzienie:100g
wędzonego boczku lub
szynki, pokrojonego na małe kawałki1/4 pęczku
szczypiorku2
jajka150ml
mleka4 łyżki
śmietany100g startego
żółtego serasólpieprzPrzygotowanie:Ciasto:W misce umieszczamy
make, dodajemy
sól,
masło pokrojone w kostkę i rozbełtane
jajko. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folia spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku na około 10-15 minut.Po tym czasie ciasto wałkujemy na cieńszy placek. Umieszczamy w formie do pieczenia tart.Na wierzch tarty wykładamy papier dopieczenia i na papier wykładamy
groch ( przez co ciasto nie wyrośnie nam nadmiernie)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.na około 20 minut.Nadzienie:
Boczek lub
szynkę kroimy na małe kawałki,
szczypiorek siekamy na drobne kawałki. W misce rozbełtaj 2
jajka, do nich dodajemy
mleko,
śmietanę i
przyprawy.Na przestudzony spód ciasta wykładamy połowę
startego sera, na to wykładamy
boczek lub
szynkę i
szczypiorek. Całość zalewamy masą jajeczno-
śmietanową. Na wierzchu posypujemy pozostałym
startym serem.Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.Smacznego :)