ßßß
Niektórzy blogerzy wiedzą jak jest na takich warsztatach bo Makro czasami zaprasza kilkanaście osób z blogosfery na tematyczne spotkania, z gotowaniem oczywiście. Profesjonalnie wyposażona kuchnia i świetni trenerzy - za każdym razem jest dużo nauki, zabawy i świetna atmosfera. Warsztaty, w których miałam możliwość uczestniczyć prowadzili szefowie Piotr Kraśkiewicz i Karol Lisiński. Menagerem i głównym szefem kuchni jest Grzegorz Kazubski.Teraz, latem, jest mniejsze zainteresowanie takimi warsztatami ze strony większych firm i czasami udaje się skorzystać z oferty warsztatowej zwykłym ludziom, małym klientom Makro, szaraczkom takim jak ja. Trzeba mieć trochę czasu bo warsztaty odbywają się w tygodniu, w godzinach od 10-tej do 16-17-stej. Każde spotkanie poświęcone jest innemu tematowi. Udało mi się uczestniczyć, razem w kilkoma blogerami, w kilku z nich i jestem bardzo zadowolona - sporo się nauczyłam. Na każdych przez kilka godzin gotujemy, uczymy się różnych technik przygotowywania dań i obróbki składników. Słuchamy także ciekawostek i podpowiedzi Szefów, którzy zdradzają różne swoje tricki wypracowane przez lata pracy. Mimo, że są to warsztaty dla kucharzy czy pracowników gastronomii to zdarza się, że blogerzy pomagają innym uczestnikom i radzą sobie bardzo dobrze - w końcu prowadzenie bloga kulinarnego to poważna firma gastronomiczna :DDo tej pory udało mi się zaliczyć kilka szkoleń - po zakończeniu otrzymuje się certyfikat potwierdzający. Szkolenia są prowadzone cały rok więc część tematów się powtarza - zależy to od pory roku i dostępności składników a także zainteresowania danym menu. Ale szefowie są elastyczni i chętnie opracowują nowe szkolenia - wszystko w zależności od potrzeb i zainteresowania klientów.1) Warsztaty "Kuchnia międzynarodowa – Dania z ryb" (zdjęcie wyżej)- orientalna zupa rybna z makaronem i kolendrą- suflet z łososia- gładzica i sola w tempurze- tatar i rillettes pstrąga (czyli jeden z ryby surowej zamarynowanej w soku z limonki, drugi z ryby gotowanej z sosem majonezowym)- halibut na parze z sosem winnym- dorada pieczona z salsą pomidorową- łosoś w warzywami przygotowywany metodą sous-vide- sashimi i sushi - różne rodzaje (maki, nigiri, california, hosomaki, tamago2) Warsztaty "Pizza & pasta"- samodzielne przygotowanie makaronu spaghetti i papardelle- spaghetti all'Amatriciana- canelloni z ricottą i szpinakiem- fisilli carbonarra- tagliatelle pomodoro fresco e basilico- papardelle ai funghi porcini- gnocchi al gorgonzola- risotto milanese- pizza (dodatki dowolne w tym słodkie), calzone
3) Warsztaty "Kuchnia polska – 10 najpopularniejszych potraw regionalnych"- ser wędzony z cieście francuskim z sosem z czarnej porzeczki- pierś z kaczki z sałatą, winną gruszką, orzechami i żurawiną- sum w sosie piernikowym- golonka po góralsku (w piwie) z purre z grochu i kapustą z grzybami- juki ułańskie czyli schab nadziewany borowikami, z kopytkami, warzywami i sosem kurkowym- quiche z combrem króliczym, z sosem kurkowym i sałatą w koszyczku parmezanowym- sarna w cieście francuskim, z grzybami i konfiturą z czerwonej cebuli
4) Warsztaty "Kuchnia międzynarodowa – Dania kuchni orientalnej"- baramundi w sosie curry- naleśniki/rollsy z farszem mięsno - ziołowym- lemon grass-shrimp soup czyli zupa krewetkowa pachnąca cytryną- krokiety z ciasta ryżowego z farszem mięsnym- makaron soba z krewetkami- tempura z owoców morza- kurczak w sosie słodko - kwaśnym- sałatka z ośmiornicą i sezamem
5) Warsztaty "Nowoczesna kuchnia - trendy i techniki w polskiej kuchni"- carpaccio z kaczki na sałacie, z burakiem, serem wędzonym, masłem sardelowym i dressingiem musztardowym- tatar z sarny- consome z perliczki, z kawiorem marchewkowym- filet z suma z sosem paprykowym, piaskiem cytrynowym i ravioli ze szpinaku- polędwiczka wieprzowa przygotowywana metodą sous-vide, na purre groszkowym z syfonu , z dodatkie karmelizowanej marchewki- szybki makowiec, z sosem wiśniowym
W planach mam jeszcze zaliczenie innych tematów, ale to jeśli czas pozwoli i będą wolne miejsca. W każdym razie polecam - informacje i zapisy na stronie Makro .