Wykonanie
W Warszawie, przy hali Makro w Alejach Jerozolimskich stoi, nieco z
boku, niewielki budynek a nad wejściem
wisi tablica "Akademia Efektywnej Przedsiębiorczości". To tutaj właśnie odbywają się warsztaty Makro dla właścicieli i pracowników hoteli, lokali gastronomicznych czy sklepów spożywczych - są szkolenia z gotowania, baristyczne, barmańskie, kelnerskie, o podstawach prowadzenia firm, prawa pracy, obsługi klienta, zarządzania personelem czy pozyskiwania funduszy z UE na prowadzenie działalności - wybór jest bardzo zróżnicowany. AEP współpracuje z Akademią Leona Koźmińskiego. Jedyna taka Akademia w Polsce - w innych miastach takich zajęć Makro nie prowadzi.
Niektórzy blogerzy wiedzą jak jest na takich warsztatach bo Makro czasami zaprasza kilkanaście osób z blogosfery na tematyczne spotkania, z gotowaniem oczywiście. Profesjonalnie wyposażona kuchnia i świetni trenerzy - za każdym razem jest dużo nauki, zabawy i świetna atmosfera. Warsztaty, w których miałam możliwość uczestniczyć prowadzili szefowie Piotr Kraśkiewicz i Karol Lisiński. Menagerem i głównym szefem kuchni jest Grzegorz Kazubski.Teraz, latem, jest mniejsze zainteresowanie takimi warsztatami ze strony większych firm i czasami udaje się skorzystać z oferty warsztatowej zwykłym ludziom, małym klientom Makro, szaraczkom takim jak ja. Trzeba
mieć trochę czasu bo warsztaty odbywają się w tygodniu, w godzinach od 10-tej do 16-17-stej. Każde spotkanie poświęcone jest innemu tematowi. Udało mi się uczestniczyć, razem w kilkoma blogerami, w kilku z nich i jestem bardzo zadowolona - sporo się nauczyłam. Na każdych przez kilka godzin gotujemy, uczymy się różnych technik przygotowywania dań i obróbki składników. Słuchamy także ciekawostek i podpowiedzi Szefów, którzy zdradzają różne swoje
tricki wypracowane przez lata pracy. Mimo, że są to warsztaty dla kucharzy czy pracowników gastronomii to zdarza się, że blogerzy pomagają innym uczestnikom i radzą sobie bardzo dobrze - w końcu prowadzenie bloga kulinarnego to poważna firma gastronomiczna :DDo tej
pory udało mi się zaliczyć kilka szkoleń - po zakończeniu otrzymuje się certyfikat potwierdzający. Szkolenia są prowadzone cały rok więc część tematów się powtarza - zależy to od
pory roku i dostępności składników a także zainteresowania danym menu. Ale szefowie są elastyczni i chętnie opracowują nowe szkolenia - wszystko w zależności od potrzeb i zainteresowania klientów.1) Warsztaty "Kuchnia międzynarodowa – Dania z ryb" (zdjęcie wyżej)- orientalna zupa rybna z
makaronem i
kolendrą- suflet z
łososia- gładzica i
sola w tempurze- tatar i rillettes
pstrąga (czyli jeden z
ryby surowej zamarynowanej w
soku z limonki, drugi z
ryby gotowanej z
sosem majonezowym)-
halibut na parze z sosem winnym- dorada pieczona z salsą
pomidorową-
łosoś w warzywami przygotowywany metodą sous-vide- sashimi i sushi - różne rodzaje (
maki, nigiri, california, hosomaki, tamago2) Warsztaty "Pizza & pasta"- samodzielne przygotowanie
makaronu spaghetti i papardelle- spaghetti all'Amatriciana- canelloni z
ricottą i
szpinakiem- fisilli carbonarra- tagliatelle
pomodoro fresco e basilico- papardelle ai funghi porcini- gnocchi al gorgonzola- risotto milanese- pizza (dodatki dowolne w tym słodkie), calzone
3) Warsztaty "Kuchnia polska – 10 najpopularniejszych potraw regionalnych"-
ser wędzony z cieście francuskim z sosem z
czarnej porzeczki- pierś z
kaczki z
sałatą,
winną gruszką,
orzechami i
żurawiną-
sum w sosie piernikowym-
golonka po góralsku (w
piwie) z
purre z
grochu i
kapustą z
grzybami- juki ułańskie czyli
schab nadziewany
borowikami, z kopytkami, warzywami i sosem
kurkowym- quiche z combrem króliczym, z sosem
kurkowym i
sałatą w koszyczku
parmezanowym- sarna w cieście francuskim, z
grzybami i
konfiturą z
czerwonej cebuli4) Warsztaty "Kuchnia międzynarodowa – Dania kuchni orientalnej"- baramundi w sosie
curry- naleśniki/rollsy z farszem
mięsno -
ziołowym-
lemon grass-shrimp soup czyli zupa krewetkowa pachnąca
cytryną- krokiety z ciasta
ryżowego z farszem mięsnym-
makaron soba z
krewetkami- tempura z
owoców morza-
kurczak w
sosie słodko - kwaśnym-
sałatka z
ośmiornicą i
sezamem5) Warsztaty "Nowoczesna kuchnia - trendy i techniki w polskiej kuchni"- carpaccio z
kaczki na sałacie, z
burakiem,
serem wędzonym,
masłem sardelowym i dressingiem
musztardowym- tatar z sarny- consome z perliczki, z
kawiorem marchewkowym- filet z
suma z sosem
paprykowym, piaskiem
cytrynowym i ravioli ze
szpinaku- polędwiczka wieprzowa przygotowywana metodą sous-vide, na
purre groszkowym z syfonu , z dodatkie karmelizowanej
marchewki- szybki makowiec, z sosem
wiśniowymW planach mam jeszcze zaliczenie innych tematów, ale to jeśli czas pozwoli i będą wolne miejsca. W każdym razie polecam - informacje i zapisy na stronie Makro .