ßßß Cookit - przepis na Warsztaty w Makro - Akademia Efektywnej Przedsiębiorczości

Warsztaty w Makro - Akademia Efektywnej Przedsiębiorczości

nazwa

Wykonanie

W Warszawie, przy hali Makro w Alejach Jerozolimskich stoi, nieco z boku, niewielki budynek a nad wejściem wisi tablica "Akademia Efektywnej Przedsiębiorczości". To tutaj właśnie odbywają się warsztaty Makro dla właścicieli i pracowników hoteli, lokali gastronomicznych czy sklepów spożywczych - są szkolenia z gotowania, baristyczne, barmańskie, kelnerskie, o podstawach prowadzenia firm, prawa pracy, obsługi klienta, zarządzania personelem czy pozyskiwania funduszy z UE na prowadzenie działalności - wybór jest bardzo zróżnicowany. AEP współpracuje z Akademią Leona Koźmińskiego. Jedyna taka Akademia w Polsce - w innych miastach takich zajęć Makro nie prowadzi.
Niektórzy blogerzy wiedzą jak jest na takich warsztatach bo Makro czasami zaprasza kilkanaście osób z blogosfery na tematyczne spotkania, z gotowaniem oczywiście. Profesjonalnie wyposażona kuchnia i świetni trenerzy - za każdym razem jest dużo nauki, zabawy i świetna atmosfera. Warsztaty, w których miałam możliwość uczestniczyć prowadzili szefowie Piotr Kraśkiewicz i Karol Lisiński. Menagerem i głównym szefem kuchni jest Grzegorz Kazubski.
Teraz, latem, jest mniejsze zainteresowanie takimi warsztatami ze strony większych firm i czasami udaje się skorzystać z oferty warsztatowej zwykłym ludziom, małym klientom Makro, szaraczkom takim jak ja. Trzeba mieć trochę czasu bo warsztaty odbywają się w tygodniu, w godzinach od 10-tej do 16-17-stej. Każde spotkanie poświęcone jest innemu tematowi. Udało mi się uczestniczyć, razem w kilkoma blogerami, w kilku z nich i jestem bardzo zadowolona - sporo się nauczyłam. Na każdych przez kilka godzin gotujemy, uczymy się różnych technik przygotowywania dań i obróbki składników. Słuchamy także ciekawostek i podpowiedzi Szefów, którzy zdradzają różne swoje tricki wypracowane przez lata pracy. Mimo, że są to warsztaty dla kucharzy czy pracowników gastronomii to zdarza się, że blogerzy pomagają innym uczestnikom i radzą sobie bardzo dobrze - w końcu prowadzenie bloga kulinarnego to poważna firma gastronomiczna :D
Do tej pory udało mi się zaliczyć kilka szkoleń - po zakończeniu otrzymuje się certyfikat potwierdzający. Szkolenia są prowadzone cały rok więc część tematów się powtarza - zależy to od pory roku i dostępności składników a także zainteresowania danym menu. Ale szefowie są elastyczni i chętnie opracowują nowe szkolenia - wszystko w zależności od potrzeb i zainteresowania klientów.
1) Warsztaty "Kuchnia międzynarodowa – Dania z ryb" (zdjęcie wyżej)
- orientalna zupa rybna z makaronem i kolendrą
- suflet z łososia
- gładzica i sola w tempurze
- tatar i rillettes pstrąga (czyli jeden z ryby surowej zamarynowanej w soku z limonki, drugi z ryby gotowanej z sosem majonezowym)
- halibut na parze z sosem winnym
- dorada pieczona z salsą pomidorową
- łosoś w warzywami przygotowywany metodą sous-vide
- sashimi i sushi - różne rodzaje (maki, nigiri, california, hosomaki, tamago
2) Warsztaty "Pizza & pasta"
- samodzielne przygotowanie makaronu spaghetti i papardelle
- spaghetti all'Amatriciana
- canelloni z ricottą i szpinakiem
- fisilli carbonarra
- tagliatelle pomodoro fresco e basilico
- papardelle ai funghi porcini
- gnocchi al gorgonzola
- risotto milanese
- pizza (dodatki dowolne w tym słodkie), calzone
3) Warsztaty "Kuchnia polska – 10 najpopularniejszych potraw regionalnych"
- ser wędzony z cieście francuskim z sosem z czarnej porzeczki
- pierś z kaczki z sałatą, winną gruszką, orzechami i żurawiną
- sum w sosie piernikowym
- golonka po góralsku (w piwie) z purre z grochu i kapustą z grzybami
- juki ułańskie czyli schab nadziewany borowikami, z kopytkami, warzywami i sosem kurkowym
- quiche z combrem króliczym, z sosem kurkowym i sałatą w koszyczku parmezanowym
- sarna w cieście francuskim, z grzybami i konfiturą z czerwonej cebuli
4) Warsztaty "Kuchnia międzynarodowa – Dania kuchni orientalnej"
- baramundi w sosie curry
- naleśniki/rollsy z farszem mięsno - ziołowym
- lemon grass-shrimp soup czyli zupa krewetkowa pachnąca cytryną
- krokiety z ciasta ryżowego z farszem mięsnym
- makaron soba z krewetkami
- tempura z owoców morza
- kurczak w sosie słodko - kwaśnym
- sałatka z ośmiornicą i sezamem
5) Warsztaty "Nowoczesna kuchnia - trendy i techniki w polskiej kuchni"
- carpaccio z kaczki na sałacie, z burakiem, serem wędzonym, masłem sardelowym i dressingiem musztardowym
- tatar z sarny
- consome z perliczki, z kawiorem marchewkowym
- filet z suma z sosem paprykowym, piaskiem cytrynowym i ravioli ze szpinaku
- polędwiczka wieprzowa przygotowywana metodą sous-vide, na purre groszkowym z syfonu , z dodatkie karmelizowanej marchewki
- szybki makowiec, z sosem wiśniowym
W planach mam jeszcze zaliczenie innych tematów, ale to jeśli czas pozwoli i będą wolne miejsca. W każdym razie polecam - informacje i zapisy na stronie Makro .
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/08/warsztaty-w-makro-akademia-efektywnej.html