ßßß Cookit - przepis na Kurs kuchni tajskiej Street Food II stopnia w Masala Skład Bananów

Kurs kuchni tajskiej Street Food II stopnia w Masala Skład Bananów

nazwa

Wykonanie

Dnia 28 sierpnia miałem przyjemność uczestniczyć w kolejnym kursie kuchni tajskiej II stopnia w szkole kulinarnej Masala - Skład Bananów . Jest to miejsce w którym w świetnej atmosferze można nauczyć się wielu ciekawostek kulinarnych wybierając takie szkolenie jakie jest blisko Waszemu sercu. Szkolenie prowadziła Izabela Zielska, specjalistka kuchni tajskiej, guru, wielka fachura i po prostu sympatyczna osoba:) Zawsze ma w zanadrzu jakieś ciekawostki, których nie znajdziecie w książkach kulinarnych, dlatego polecam udać się na taki kurs do Składu Bananów. Po szkoleniu każdy otrzymał książeczkę z przepisami, informacjami o produktach i ciekawostkami dotyczącymi kuchni tajskiej autorstwa Izy. Bardzo przydatna minibaza wiedzy. Oto co przygotowaliśmy:
Gai Sateh - satayki z kurczaka
Moo Sateh - satayki z wieprzowiny
Goong Sateh - satayki z krewetek
tajskie dipy
Tum Plon La Mai - sałatka owocowa
Yellow Noodle Salad - sałatka z makaronu z prażonym ryżem i kolendrą
Haw Mok - kokilki z liści bananowca wypełnione curry rybnym gotowane na parze
Khao Soi Gai - zupa - curry z północnego regionu Tajlandii - Chiang Mai (w wersji "ulicznej")
Khaw Neaw Ma Maung - sticky rice z mango
Większość potraw przygotowywałem już wcześniej. Największe wrażenie zrobiła na mnie sałatka z makaronu z prażonym ryżem i kolendrą. Na pewno zawita do mojego menu:) Poniżej kilka zdjęć.
http://www.masala.com.pl/
Źródło:http://brudnywokadriana.blogspot.com/2013/09/kurs-kuchni-tajskiej-ii-stopnia-w.html