Wykonanie
Obiecałam na fanpage na FB, że napiszę dla Was kilka słów o shushi kursie, na którym byliśmy z mężem tydzień temu (13 marca).
Kurs był oczywiście w Berlinie i po niemiecku. Na początku trochę się przeraziłam, że nie wszystko rozumiem, bo moje umiejętności
językowe jeszcze nie są na wystarczającym poziomie, ale po jakimś czasie wszystko było ok. Nauczyciel był bardzo sympatyczny, a w grupie byliśmy z bardzo "pozytywnie zakręconą" Ukrainką, która mieszka w Berlinie od kilku lat.Ogólnie z
kursu jestem bardzo zadowolona. Zwłaszcza, że ja bardzo lubię shushi ;)
KILKA SŁÓW O SHUSHI:Shushi kojarzy się większości z Japonią, ale jak się okazuje swój początek wzięło w Azji kontynentalnej , na terenie dzisiejszych Chin. Pierwsze informacje można znaleźć w dokumentach pochodzących z końca II w. naszej ery.Pierwsze shiushi, to były solone
ryby, które przekładano gotowanym
ryżem, zamykano w szczelnych naczyniach i pozostawiano bez dostępu do światła, aż do całkowitego sfermentowaniu nawet na trzy lata (Nare-Shushi). Po tym czasie, zjadano tylko
rybę, a
ryż wyrzucano.Kolejne przepisy modyfikowano. Zostawiano
ryby do fermentacji na kilka dni lub miesięcy. Następnie zjadano
mięso i
ryż (
Nama-nare, Ii-sushi).W kolejnych przepisach stosowano już
ocet ryżowy do zakwaszania
ryżu. Pozostawiano
mięso z
ryżem na noc i kolejnego dnia spożywano (Haya-Shushi).Kolejnym krokiem było krojenie ryb w cienkie warstwy i układanie ich na zakwaszony
octem ryżowym ryż. Takie kawałki podawano już po kilku godzinach (Hako-Shushi).Tak przechodząc wcześniejsze etapy po zostawianie
mięsa na kilka lat do kilku godzin, nauczono się serwować
ryby na świeżo (Nigiri-Shushi zwane również Endomae), które podawane są dzisiaj w restauracjach Shushi.Shushi, nie musi oznaczać surowych ryb, ale są to również dania gotowane z zakwaszonym wcześniej
octem ryżowym ryżem. Również Shushi może byc podawane bez
mięsa z samymi surowymi lub gotowanymi warzywami.NAJPOPULARNIEJSZE FORMY SHUSHI:Nigiri-sushi(ręcznie formowane porcje
ryżu i plastry
ryby lub inne dodatki)
Oshi-sushi (sushi z Osaki - prasowane, kwadratowe porcje
ryżu przykryte plastrami marynowanej lub gotowanej
ryby)
Maki-sushi (kawałki ryb,
owoców morza i warzyw zawinięte w przyprawiony
octem ryż i suszone wodorosty
nori)
Chirashi-sushi(przyprawiony
octem ryż, na którym układa się różnorodne składniki).
Na zajęciach oprócz
Maki-Shushi robiliśmy również: japońską
sałatkę z
kapusty,marynowane
piersi z kurczaka i duszone
owoce (
jabłko i
gruszkę) z
ryżowym omletem, na słodko oczywiście.Po niżej wrzucam dla Was kilka zdjęć. A tutaj znajdziecie przepisy:1 .
Maki-Shushi2. Japońska
sałatka z
kapusty3.
Kurczak marynowany4. Omlet
ryżowy z
gruszką i
jabłkiem