ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I...

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I...

nazwa

Wykonanie

Nadchodzą takie momenty, gdy nie chce się stać przy garach, ale ma się ochotę na coś pysznego. Zbyt krótka doba może iść w parze z szybkim i naprawdę smacznym, a przy tym zdrowym daniu. Nie jest to ciepły posiłek, ale kto powiedział, że temperatura pokojowa (albo i niższa) jest gorsza? Przecież sałatka też danie i to nie byle jakie. I gdy się tak patrzy do lodówki, na koszyczek z warzywami i do szafki pełnej sypkich rzeczy to można wyczarować cuda! Paleta barw, Mieszanka smaków... Tak, to właśnie sałatka. I to szybka z niej "dama".
SKŁADNIKI:
- Tuńczyk w oleju, puszka,
- Czerwony ryż, 100 g,
- Por, 1 spory,
- Papryka Czerwona, 1
- Papryka Żółta, 1
- Pomidor, 3-4,
- Jajka, 3
- Zielone Oliwki, /do smaku - mało ich trzeba i i tak będą wyczuwalne/
- Włoski ser sałatkowy,
- Kukurydza, puszka,
- Ziarenka "Piekło Niebo "
- Sezam Czarny,
- Czosnek Niedźwiedzi,
- Mieszanka - Pomidor, Szczypiorek, Sól Morska,
- Mieszanka - Pomidor, Czosnek, Bazylia
- Masło/Oliwa z Oliwek,
- Majonez /u nas domowy/
- Czarny Pieprz do smaku.
WYKONANIE:
1. Gotujemy Czerwony ryż - 100 g (pół szklanki) w 1,5 szklanki lekko posolonej wody.
Czas gotowania - do momentu, aż ryż wsiąknie całą wodę. Nie może być za miękki. Gotujemy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę masła lub oliwy z oliwek.
2. Gotujemy jajka na twardo.
3. Kroimy wszystkie składniki.
4. Dodajemy tuńczyka w oleju i kukurydzę.
5. Mieszamy z majonezem i wszystkimi przyprawami.
/Jeśli chodzi o ser - jest dość słony, więc lepiej spróbować przed dodaniem i zastanowić się czy chcecie zmienić smak słonawym elementem. Jest dość wyczuwalny.
Sałatka gotowa!!! :)
Pyszna i zdrowa bo:
Por - ubogi w kalorie, bogaty w sole mineralne (wapń, fosfor, potas, sód, żelazo, siarka) i w witaminy (A, C, E, B1, B2, PP). Obniżający poziom złego cholesterolu, zmniejszający ryzyko zawału serca), stabilizują poziom cukru, działają kojąco na układ trawienny i budująco na układ odpornościowy. Wspomagają oczyszczanie organizmu.
Papryka -
Opóźnia proces starzenia się skóry i jest bogata w witaminy(głównie witamina C i beta-karoten) oraz w sole mineralne. Spożywanie papryki pomaga m.in obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia.
Tuńczyk -
zawiera duże ilości witaminy D i A, (korzyść dla stanu kości i
narządu wzroku). Mięso tuńczyka jest wyjątkowo bogate w tran, który jest źródłem kwasu omega -3.
Pomidor, Szczypiorek, Sól Morska -
Pomidorek się powtarza, ale... dobrego nigdy za wiele! Do tego jeszcze odrobina (bo nie ma jej tam za wiele) soli i... spore pokłady szczypiorku, który nie może nie smakować.
Kupisz ją tutaj: kliknij
Pomidor, Czosnek, Bazylia -
Idealna mieszanka - słodkawo, ziołowo, czosnkowa! Żadnych wzmacniaczy smaków - bo po co? :) To połączenie samo się broni, a sałatce dodaje to coś.
Kupisz je tutaj: kliknij
Czosnek Niedźwiedzi -
Smakuje genialnie, jest bardzo aromatyczny i świetnie się prezentuje dzięki zielonej barwie, której oczy potrzebowały w naszej miseczce.
"Ma działanie bakteriobójcze, przeciwcukrzycowe, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Jego silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, stanów zapalny zatok i oskrzeli, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach." (Opis: Piątnica)
Kupisz go tutaj: Piątnica.
Ryż Czerwony -
Genialny!!! Smak, twardość, kolor... Wszystko to razem wzięte tworzy malowniczy, bogaty w barwy i smaki obraz zamknięty w miseczce. Jest po prostu świetny.
"RYZ CZEREWONY jest bardzo bogaty w witaminy A, B, D, E i minerały takie jak cynk, selen, magnez i żelazo. Ta odmiana ryżu jest również znacznie bogatsza w błonnik pokarmowy niż ryż biały. RYŻ CZERWONY wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływa na serce i krążenie, poprawia koloryt skóry, łagodzi podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego i górnych dróg oddechowych, wspomaga leczenie zatruć i kaszlu." (Opis: Skworcu).
Dostępny tutaj: kliknij.
Sezam Czarny -
Ten delikatnie orzechowy "wynalazek" jest bardzo zdrowy! Szczególnie w Indiach uznaje się jego lecznice właściwości, które regenerują organizm, regulują miesiączki, niwelują bóle reumatyczne, wspierają produkcję mleka u matek i... jeszcze ujawnia swoje moce jeśli chodzi o urodę konsumenta. Jest genialnym źródłem wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, białka, witamin z grupy B oraz witaminy E. Tyle dobrego w czarnych ziarenkach.
"Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie.
Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Skład: 100% sezam czarny niełuskany (surowiec pochodzenia ekologicznego). " (Opis ze strony: Fresano)
Czarny sezam nie wszędzie można dostać, więc... zajrzyj tutaj .
Ziarenka Piekło Niebo -
Niby nic... a jednak tak wiele. Ta mieszanka sprawdza się idealnie w sałatce. Podkręca smak i dodaje chrupiące elementy, które "piją" zawartość naszej miseczki i leciutko pęcznieją. Efekt - nieziemski.
"Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego (które są bogatym źródłem niezbędnych witamin,minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6) oraz:
- Chili jest bogatym źródłem witaminy A, wspomaga układ krążenia oraz układ pokarmowy, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Kapsaicyna zawarta w chili posiada właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i przeciwbólowe.
- Pietruszka, której wartości lecznicze porównuje się m.in. do działania czosnku. Szczególnie natka jest cennym produktem spożywczym i leczniczym dzięki bogactwie witaminy C oraz prowitaminy A, PP, K i z witamin z grupy B. Natka pomaga oczyszczać nerki i drogi moczowe, wzmacnia cały organizm, wpływa na cerę, dostarcza błonnika.
- Czosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin. Zwany „naturalnym antybiotykiem”, czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza. Ma też właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny, dzięki czemu chroni przed zawałem i udarem. Ponadto czosnek wspomaga trawienie, niszczy pasożyty jelit, obniża ciśnienie krwi, hamuje rozwój bakterii" (Opis ze strony: Ziarenkowo)
Sklep w którym są dostępne to Ziarenkowo: www.ziarenkowo.com
Jajka - źródło białka, witamin (A, D, B), siarki, potasu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, lecytyny, cynku.
Oliwk i - niskokaloryczne, a bogate w: witaminy (A, B, C, E), fosfor, potas, żelazo, miedź, błonnik i "dobry tłuszcz". Do tego wspomagają trawienie, poprawiają odporność, mają korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego i działanie przeciwdepresyjne.
Pomidor - działanie antynowotworowe, moczopędne, poprawiające odporność, wspomagające trawienie, poprawiają pracę układu nerwowego. Mają w sobie przeciwutleniacze, witaminy, brom, potas, błonnik.
Kukurydza - witaminy, sole mineralne i selen.
Sałatki kochamy, więc często je robimy - inne nasze propozycje możecie zobaczyć tutaj: kliknij .
jeśli chcecie więcej...
zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)
Więcej przepisów znajdziecie w zakładce " PRZEPISY "
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/11/saatka-z-tunczykiem-porem-czerwonym.html