Wykonanie
Matka i córka to duet doskonały jak
szpinak i
czosnek lub
ananas i
oliwki. Osobno są genialne (skromność bije wszystko na łeb), ale gdy są w komplecie, to są nie do przebicia (i nie do pobicia). Ale, z nami faktycznie jest jak z tym
szpinakiem chociażby, bo kochamy też inne towarzystwo (pod warunkiem, że jest ono na odpowiednim poziomie). I kiedy tak sobie o tych rewelacyjnych połączeniach rozmyślałyśmy, powstała szybka
sałatka - jako
owoc tego, co w głowach się zrodziło.
Szpinak zagrał pierwsze skrzypce i otoczył się
godnymi siebie wspaniałościami. Długo proces ten nie trwał, nie szarpnął po kieszeni, nie nabałaganił w kuchni zbytnio, a smakował tak rewelacyjnie, że właśnie robimy "powtórkę z rozrywki". Znów więc będzie smacznie, zdrowo i niedrogo. Znów będzie szybko i bez sterty garów.

SKŁADNIKI:-
szpinak świeży w liściach, 200 g,-
kapusta pekińska, 1 spora,-
oliwki czarne, pół słoika. (ale dodatkowe "pół zielonych" mile widziane),-
ananas, puszka. (a świeży byłby strzałem w 10tkę!)-
kukurydza, puszka,-
ser - niesolony
oscypek, (
ser "Zakopiański" - w stylu Korbaczy, opakowanie),-
cebula, 3-4 białe (ale warto dać pół na pół z czerwoną)-
papryka żółta, pół-
papryka czerwona, pół.-
pieprz czarny, do smaku- domowa
przyprawa typu
Vegeta, do smaku- łyżka, dwie
oliwy z oliwek-
majonez (najlepiej domowy), łyżka, dwie.-
czosnek, 2 główki (byle nie
chiński - nie będziemy obrzydzać i nie powiemy dlaczego)

WYKONANIE:
Szpinak i
papryki myjemy, osuszamy.
Kapustę szatkujemy dość drobno, rwiemy liście
szpinaku, kroimy
paprykę,
ananasa,
ser - w kosteczkę,
cebulę w
pióra.
oliwki w pierścienie. Mieszamy z
kukurydzą,
oliwą, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem (lub pokrojonym w plasterki) i
przyprawami. Dodajemy odrobinę
majonezu. Gotowe.



No i po krzyku. Robiłyśmy ją razem, więc tempo powstawania dzieła było ekspresowe, a zamiast sterty garów miałyśmy 2 deseczki i dwa noże. Tak to można gotować :) Wyszła nam spora miseczka, która "trzasnęła" równie szybko jak sama
sałatka (oczywiście mamy na myśli zawartość miski, bo samo szkło uszło z życiem).

Można w
sumie jeszcze pokombinować, pozmieniać, poodejmować składników, ale według nas to zestawienie tworzy idealny bilans. Jest przepyszna! Zdecydowanie to ta z
serii "ulubione, do powtarzania". Zobaczycie, że można jej spokojnie przyczepić łatkę z napisem "ślinka cieknie".


W naszym przypadku spokojnie można ją podciągnąć pod sałatki dla alarmowych gości bo wszystkie te składniki zawsze mamy w domu. To takie zestawienie tego co obie kochamy i możemy zjadać w niezliczonych ilościach bez ryzyka, że się znudzi, przeje czy nie podpasuje.


Już pisałyśmy, że jesteśmy sałatkożercami :) Ale. żeby nie być gołosłownym udowadniamy to tymi pysznościami - przy każdym przepisie obowiązuje zasada: "szybko, smacznie, nie
drogo, łatwo, bez bałaganu":SAŁATKI / PASTY KANAPKOWE / DIPY:2.
Sałatka tuńczykowa z
ryżem parabolicznym,
kapustą pekińską i... (DB)3. Sałatka/pasta kanapkowa z
pora (DB)4. Kremowa
sałatka włoska ze
śledziem na łódeczkach
pomidorowych (DB)5.
SAŁATKA Z
TUŃCZYKIEM,
POREM, CZERWONYM
RYŻEM, CZARNYM
SEZAMEM, ZIARNAMI I...6.
Sałatka Jarzynowa7.
Sałatka Fasolowa8.
Sos tatarski mocno
grzybowy9.
Sałatka 3
sałaty - świeża, z bukietem
sałat i
serkiem,- Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :):)))))))) A my idziemy kończyć tocicho urodzinowe! :)
