Wykonanie

Autor:
Halina JoskowskaOpublikowano: 10 stycznia 2013 r.Jeśli jesteście zwolennikami
tuńczyka, zapraszam, mam świetny przepis na
sałatkę:-)Jeśli nie lubicie
tuńczyka to i tak zapraszam, bo po przygotowaniu TEJ sałatki nie będziecie w stanie się oprzeć :-)To moja ulubiona, sprawdzona przekąska.U mnie gości na
stole przy każdej uroczystości i w sposób magiczny z niego znika.I co najciekawsze za każdym razem wychodzi jeszcze smaczniejsza.Tak więc bierzmy się do pracy :-)
Sałatka z
tuńczykiemAutor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 6 stycznia .Jeśli lubicie dania z
tuńczykiem w roli głównej, to ta
sałatka na pewno znajdzie się w panteonie ulubionych potraw. Jest delikatna, smaczna i dostarcza cennych składników dla organizmu :-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 30 minCzas gotowania: 10 minŁączny czas: 40 minSkładniki:
tuńczyk w sosie własnym najlepiej Rio Mare : 1 puszka
jajka wiejskie od gospodyni : 6-7
kukurydza : 1 puszkażółty twardy
ser : ok. 30 dag
cebula : 1 mała
majonez : 3 łyżki
sól morska : do smakuświeżo zmielony
czarny pieprz : do smakuPrzygotowanie:poszczególne składniki układam w szklanej misce warstwami i przekładam je
majonezem. W przezroczystej salaterce po to, aby zobaczyć kolorowe poziomy sałatki

najpierw gotuje
jajka na twardo ( 10 minut ) i oddzielam
białka od
żółtek, kroję w kostkę, delikatnie przyprawiam
solą i
pieprzemtuńczyka odsączam od sosu, czy
oleju i łączę z
cebulą, tę czynność wykonuję w malakserze, ponieważ nie za bardzo lubię kroić
cebuli:-)do miski po kolei wkładam połowę
białek pokrojonych w drobną kostkę, połowę
kukurydzy,
tuńczyka z
cebulą, potarty na tarce
ser, resztę
kukurydzy, resztę
białek i na koniec pokrojone na drobno
żółtka
każdą warstwę smaruję
majonezem, jeśli ktoś woli wersję mniej kaloryczną, to proponuję
majonez Light
białka i
żółtka kroję w kosteczkę nożem, oczywiście można rozdrobnić mechanicznie robotem, jednak ostatnio strasznie się zniechęciłam, ponieważ robot rozdrobnił mi
białka na miazgę i wyglądało to bardzo niekorzystnie.....Tak więc polecam krojenie
białek i
żółtek ostrym nożem kuchennym :-)I w ten sposób uzyskaliśmy wspaniałą, pyszną
sałatkę:-)

Serdeczności :-)