ßßß
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 25 lutego 2013 r.Na samą myśl o uroczystościach domowych, świętach robi mi się jakoś przyjemnie na sercu, a dlaczego ??? Bo to jest okazja do przygotowania mojej ulubionej sałatki z tuńczykiem :-)Obok tej potrawy nie można przejść obojętnie, trzeba spróbować by poczuć jej subtelność.Połączenie tuńczyka z cebulą jest idealne i nadaje miły posmak ciepła i radości :-)Celebruję radość jedzenia i czuję się tak blisko nieba jak to jest możliwe.Po przygotowaniu, najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy składniki są już dokładnie zintegrowane. Zaspokaja nawet najwybredniejsze podniebienia - mam tu na myśli mojego męża, któremu nigdy nic nie smakuje, a ostatnio do grona miłośników tego dania dołączyła również moja córka, która nieustannie pyta, kiedy znowu zrobię tę potrawę.Czyli jest dobrze:-)Ten przepis posiadam od wielu lat, nawet nie wiem skąd go mam ale jest wart polecenia.Sałatka z TuńczykiemAutor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 stycznia .Ta sałatka to apetyczna lekkość, która za każdym kęsem wywołuje coraz większe uczucie głodu.Daje satysfakcję nawet największym marudom kulinarnym :-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 30 minCzas gotowania: 10 minŁączny czas: 40 minSkładniki:jajka wiejskie od gospodyni : 6-7tuńczyk najlepiej Rio Mare w sosie własnym : 1 puszkakukurydza : 1 puszkażółty twardy ser : ok. 30 dagcebula : 1 małamajonez : 3 łyżkisól morska : do smakuświeżo zmielony pieprz : do smakuPrzygotowanie:jajka wiejskie od gospodyni gotuję na twardo - 10 minut, studzę, obieram ze skorupek, oddzielam żółtka od białka i kroję w drobną kostkę - w oddzielną miskę żółtka, oddzielną białka, delikatnie przyprawiam solą i pieprzem i odstawiamodcedzam tuńczykamałą cebulkę rozdrabniam robotem kuchennym, bo nie lubię kroić i ryczeć, a następnie dokładnie mieszam z tuńczykiemser ścieram na tarce o drobnych oczkachposzczególne składniki dodaję warstwowo do szklanej miski w następującej kolejności: na dno połowa białek, połowa kukurydzy, tuńczyk z cebulą, starty ser, reszta kukurydzy, reszta białek, wierzch posypuję żółtkami jak na zdjęciu :
każdą warstwę smaruję majonezemI voila sałatka gotowa :-)Oto rezultat moich zmagań :
Jestem zadowolona, bo wiem że danie jest sprawdzone i na pewno będzie smakowało,to dodaje skrzydeł:-)Ściskam !!!