Wykonanie

Autor:
Halina JoskowskaOpublikowano: 25 lutego 2013 r.Na samą myśl o uroczystościach domowych, świętach robi mi się jakoś przyjemnie na
sercu, a dlaczego ??? Bo to jest okazja do przygotowania mojej ulubionej sałatki z
tuńczykiem :-)Obok tej potrawy nie można przejść obojętnie, trzeba spróbować by poczuć jej subtelność.Połączenie
tuńczyka z
cebulą jest idealne i nadaje miły posmak ciepła i radości :-)Celebruję radość jedzenia i czuję się tak blisko nieba jak to jest możliwe.Po przygotowaniu, najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy składniki są już dokładnie zintegrowane. Zaspokaja nawet najwybredniejsze podniebienia - mam tu na myśli mojego
męża, któremu nigdy nic nie smakuje, a ostatnio do
grona miłośników tego dania dołączyła również moja córka, która nieustannie pyta, kiedy znowu zrobię tę potrawę.Czyli jest dobrze:-)Ten przepis posiadam od wielu lat, nawet nie wiem skąd go mam ale jest wart polecenia.
Sałatka z
TuńczykiemAutor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 20 stycznia .Ta
sałatka to apetyczna lekkość, która za każdym kęsem wywołuje coraz większe uczucie głodu.
Daje satysfakcję nawet największym marudom kulinarnym :-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 30 minCzas gotowania: 10 minŁączny czas: 40 minSkładniki:
jajka wiejskie od gospodyni : 6-7
tuńczyk najlepiej Rio Mare w sosie własnym : 1 puszka
kukurydza : 1 puszkażółty twardy
ser : ok. 30 dag
cebula : 1 mała
majonez : 3 łyżki
sól morska : do smakuświeżo zmielony
pieprz : do smakuPrzygotowanie:
jajka wiejskie od gospodyni gotuję na twardo - 10 minut, studzę, obieram ze skorupek, oddzielam
żółtka od
białka i kroję w drobną kostkę - w oddzielną miskę
żółtka, oddzielną
białka, delikatnie przyprawiam
solą i
pieprzem i odstawiamodcedzam
tuńczykamałą
cebulkę rozdrabniam robotem kuchennym, bo nie lubię kroić i ryczeć, a następnie dokładnie mieszam z
tuńczykiemser ścieram na tarce o drobnych oczkachposzczególne składniki dodaję warstwowo do szklanej miski w następującej kolejności: na dno połowa
białek, połowa
kukurydzy,
tuńczyk z
cebulą,
starty ser, reszta
kukurydzy, reszta
białek, wierzch posypuję
żółtkami jak na zdjęciu :

każdą warstwę smaruję
majonezemI voila
sałatka gotowa :-)Oto rezultat moich zmagań :

Jestem zadowolona, bo wiem że danie jest sprawdzone i na pewno będzie smakowało,to dodaje skrzydeł:-)Ściskam !!!