Wykonanie
Ostatnio nudziłam całej rodzinie, że chce iść na piknik. Taki prawdziwy, z kocem, koszykiem, pysznym jedzonkiem i lemoniadą. Jest to u nas w
sumie taka moja fanaberia, bo jedzenie na świeżym powietrzu uskuteczniamy wyjeżdżając na weekendy, wtedy grilluję. Ale uparłam się. Ma być prawdziwy piknik. Udało się, piknik odbył się w niedzielę w parku przy pałacu w Jabłonnie. Przygotowałam menu proste, dosyć szybkie i mam nadzieję pyszne.
Oliwkowe muffinki (12 sztuk klasycznych)185g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soligarść czarnych
oliwek2 łyżki tartego
parmezanu1 łyżka mieszanki
ziół prowansalskich1
jajko,125 ml
mleka65g
masłaMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
solą,
ziołami i pokrojonymi
oliwkami oraz
parmezanem. Dodać wymieszane
mleko,
jajko i rozpuszczone
masło. Całość wymieszać aby połączyły się składniki. Piec 20 minut w 200 stopniach.

Szaszłyki z klopsikamiklopsiki szwedzkie (wiadomo można robić samemu)
cukiniabakłażanpaprykapomidorki koktajloweKlopsiki upiekłam jak zawsze, przekroiłam każdego na pół.
Cukinię,
bakłażana i
paprykę grillowałam na patelni grillowej i nadziewałam wszystko na przemian.Ślimaczkowe szpadki1 tortilla na osobęopakowanie
sera ricotta1
pierś kurczakaszczypior/dymkamała
czerwona cebulkasól,
pieprzPierś zgrillować, pokroić drobniutko. Wrzucić do miski, dodać
serek, posiekany
szczypior i drobniutko posiekana
cebulkę. Wszystko wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem. Nakładać na placki tortilli, rozsmarować i zwinąć jak naleśnik w rulonik, pokroić na szerokie kawałki i nadziać na patyczki do szaszłyków.

Piknikowa
sałatkarukolaendywiaświeży szpinakpomidorki koktajlowe
truskawkisezamsos:
ocet balsamiczny,
miód i
oliwaPycha, na deser były muffinki
truskawkowe, z przepisu który już podawałam i
truskawki...