ßßß
Sałatka ,która składa się z charakterystycznych dla klimatu śródziemnomorskiego składników, to pożywne, samodzielne danie, które najlepiej smakuje ze swieżym chrupiącym pieczywem.Doskonałe letnie danie obiadowe.Wszystkie świeże składniki , które użyłam w tej sałatce lada chwila dostępne będą na rynku / mam na myśli cukinię, pomidory, paprykę, bakłażan/.U mnie warzywa te zagościły już na dobre i dzięki temu mogę zaproponować tę pyszną, wieloskładnikową sałatkę już teraz.Do sałatki dodaje się grillowane warzywa, dlatego lepiej przygotować je trochę wcześniej.Składniki /2-3 porcje/
2 jajkakilka pomidorków koktajlowychpo 1/2 czerwonej i żółtej papryki1 cukinia1 bakłażan1/2 czerwonej cebuli /lub szczypiorek/100-150 g tuńczyka -kawałki w oliwie lub oleju50 g czarnych oliwekmix dowolnych sałatekkilka liści rukoli1/2 łyżeczki ziół prowansalskich2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka octu winnegopieprz i sól do smakuWykonanie:-Bakłażan, cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry.-Z papryki usunąć gniazdka nasienne, przekroić na połówki.-Przygotowane warzywa posmarować delikatnie oliwą i grillować na patelni do miękkości.-Warzywa pokroić na mniejsze kawałki /paprykę w paseczki/ i przełożyć do miski.- Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na ćwiartki.-Pomidorki sparzyć, zdjąć skórkę i przekroić na połowę.-Cebulę drobno posiekać.-Do warzyw dodać tuńczyka odsączonego z oleju, pokrojone oliwki, pomidory , cebulkę.-Posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie wymieszać.-Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek.-Z oliwy ziół i octu przygotować sos sałatkowy/ wystarczy składniki umieścić w zamykanym pojemniczku i energicznie wymieszać/.-Przygotowanym sosem polać sałatkę.-Ozdobić listkami rukoli.-Sałatkę podawać schłodzoną z dodatkiem pieczywa.



