ßßß
Znane na całym świecie włoskie pierożki nadziewane serem, szynką lub mięsem stały się głównym składnikiem pysznych i bardzo popularnych /ale nie we Włoszech/ sałatek.Są one najczęściej łączone z warzywami i majonezem.
Sałatkę przygotowuje się je bardzo szybko. Wszystko zależy od tego, co chcemy do niej dodać .Sałatkę z pierożków tortellini można podawać na obiad, kolację,można przygotować ją na przyjęcia i spotkania towarzyskie.Jest elegancką i smaczną przystawką.Składniki:
250 g pierożków tortellini z mięsem /użyłam świeże/2 małe cukinie1/2 żółtej papryki5 pomidorków koktajlowychkilka oliwek czarnych i zielonych bez pestek80 g koziego sera/pecorino/garść sałatki rukolisól i pieprz do smaku sos sałatkowy:1 łyżka octu winnego3 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnkuszczypta soliświeżo zmielony czarny pieprzWykonanie;Tortellini wrzucać na osoloną gotującą się wodę i gotować do wypłynięcia na wierzch.Suche pierożki gotować w/g zaleceń producenta .Odcedzić, ostudzić, przełożyć do głębokiej miski i skropić odrobiną oliwy by zapobiec sklejeniu się. Umyte cukinie i paprykę pokroić w cienkie plastry i podpiec z obu stron na patelni do grillowania. Przestudzić,a paprykę pokroić dodatkowo w kostkę. Wypłukać i osuszyć rukolę, ser żółty pokroić w drobną kostkę, pomidorki i oliwki przekroić na połówki.Przygotować sos sałatkowy. Do miseczki wlać ocet winny, dodać sól, dokładnie wymieszać. Dolać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszać aż składniki połączą się. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowane wcześniej warzywa dodać do pierożków , polać sosem sałatkowym, delikatnie wymieszać i doprawić do smaku. Wierzch sałatki posypać serem.Sałatka najlepsza jest następnego dnia./dane orientacyjne/