Wykonanie
Witam kochani. Dzisiaj podzielę się pomysłem na wyjątkowo pyszny obiad z ostatniej niedzieli. Danie jest bardzo łatwe do przygotowania, syte i odżywcze a przy tym uniwersalne, bo można go podać na zimno, na ciepło i przez cały rok. Przygotowałam danie z
rybą, ale z
kurczakiem smak również obłędny. Bardzo polecam!


Składniki na 3-4 osoby3
filety z ryby ( u mnie
sola) lub
filet z kurczaka5-6 sporych
pieczarek pokrojonych grubopołówka
brokuła pokrojonego na mniejsze kawałki (trzon
brokuła odkładam do zupy)2 małe
marchewki, 1
pietruszka, kawałek
pora starte na tarceciut
soku z cytryny do polania startego
selera i
pietruszki, żeby nie ciemniały1
por dolna część posiekana w plastry1,5-2 szklanki ugotowanego
ryżu (około 100 g suchego ziarna)200-250 ml dobrego przecieru z
pomidorów1 łyżeczka
miodu lub
cukru4-5 łyżek
oleju do smażenia1-2 łyżki
mąki do obtoczenia
ryby i do sosu z
pieczarek1-2 ząbki
czosnkuplaska łyżeczka
ziół prowansalskichtrochę posiekanej
natki z
pietruszki lub
koperku lub suszu z
natkipłaska łyżeczka czerwonej mielonej
paprykisól i
pieprz do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmieUmytą osączoną
rybę przyprawiam
solą,
pieprzem i niewielką ilością
ziół prowansalskich. Podobnie postępuje z
filetem z kurczaka. Odstawiam
mięso na kilka minut.Podsmażam
pora krótko na niewielkiej ilości
oleju i zaraz dodaję warzywa -
pietruszkę,
seler,
marchew i
brokuł. Nieco
solę i posypuję
ziołami. Mieszam co jakiś czas i duszę 4-5 minut pod przykryciem do miękkości. Prawie pod koniec wrzucam
czosnek i dolewam przecier - u mnie domowy
sos pomidorowy. Dodaję ciut
miodu. Mieszam i próbuję. W razie potrzeby doprawiam
solą,
pieprzem i
ziołami. Chwilkę podgrzewam całość i gotowe.W międzyczasie gotuję
ryż i smażę
rybę na niewielkiej ilości
oleju do smażenia.
Rybę trzeba smażyć na średnim ogniu około 3-4 minut z każdej strony lup doprawioną ugotować na parze lub też upiec w piekarniku - danie również będzie smaczne.
Mięso ryby powinno być białe i nieprzezroczyste.
Kurczaka smażę podobnie, jak
rybę.
Sos pieczarkowy prosty5-6
pieczarek grubo pokrojonych
pieczarek1-2
oleju lub płaska łyżka
masłapłaska łyżka
mąkipół szklanki
wodyłyżka
śmietany lub
mleka (opcjonalnie)
przyprawy -
sól,
pieprz, szczypta
ziół prowansalskichPieczarki delikatnie rumienię na
maśle przez 2 minuty. Przyprawiam
solą. Zmniejszam ogień, posypuję
pieczarki mąką. Mieszam i zaraz dodaję stopniowo tyle
wody, żeby powstał sos. Przyprawiam
pieprzem i
ziołami. Gotowe.Przygotowanie bardzo wygodne i proste - wyciągamy duży talerz i układamy - najpierw porcję warzyw,
potem ryby, na
ryby warstwę
ryżu albo odwrotnie, na
ryż pieczarki polane sosem i ostatnia warstwa z reszty warzyw. Mniam...Uwielbiam takie jedzonko!Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie