Wykonanie
Witam serdecznie. Najlepsze dania główne, moim zdaniem to
ryby z dodatkami a z warzywami są szczególnie pyszne.
Rybę po grecku najczęściej serwuje się na zimno, choć na ciepło smakuje równie super. Wypróbujcie moją wersję jest naprawdę dobra. Dołączam tradycyjnie szczegółowy filmik z przygotowania. Bardzo polecam!
Składniki
około 70 dag
fileta z ryby (
morszczuk,
mintaj)około szklanki przecieru domowego lub 1-2 łyżki koncentratu1 spora
pietruszkamały
seler2-3
marchewki3 jaśniejsze końcówki
pora lub
cebula1-2 ząbki
czosnku1-2 łyżeczki
cukru lub
miodunatka z
pietruszkiszczypiorekłyżeczka suszonych
ziół według uznania - u mnie mieszanka prowansalska, ciut
pieprzu ziołowego,
papryki mielonej10 g
masła do podsmażenia warzywkilka łyżek
oleju do smażenia
rybySkładniki koszulki2
jaja dużeokoło 1 łyżki z brzuszkiem
mąki pszennej1 łyżeczka
chrzanuszczypta
ziółszczypta
soli i
pieprzuPrzygotowaniePrzepis na FILMIEUmytą osączoną
rybę przyprawiam
solą,
pieprzem i oprószam minimalnie
ziołami. Odstawiam i zabieram sie do ścierania umytych warzyw -
pietruszki,
marchewki,
selera.Na rozgrzane
masło wsypuję pokrojony w półplasterki
por i
przyprawy ziołowe. Chwilkę podsmażam i cały czas mieszam. Zaraz dodaję starte warzywa. Doprawiam
solą,
cukrem i
pieprzem. Mieszam co jakiś czas. Duszę pod przykryciem około 15 minut - w międzyczasie podlewam niewielką ilością
wody, żeby warzywa nie przywarły do
spodu (latem
młode warzywa duszą się krótko około 5 minut).Wyrabiam dokładnie lejące się ciasto ze składników podanych na koszulkę. Ciasto odstawiam, żeby nieco zgęstniało, będzie trzymało się lepiej
ryby.Na kilka minut przed końcem dodaję do duszonych warzyw
przecier pomidorowy. Polecam mój przepis z
pomidorami malinowymi . Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję trochę suszonej
natki i w razie potrzeby koryguje smak. Jeśli zbiera się w duszonce za dużo płynu trzeba go odparować.Kawałki
ryby moczę w cieście i smażę na
oleju około 4-5 minut z kazdej strony. Czas smażenia zależy od grubości porcji
ryby.
Rybę można łagodnie zrumienić i dopiekać około 10-15 minut w piekarniku.
Układam
rybę osaczoną z tłuszczu na bibule na półmisku z wyłożoną cienką warstwą warzyw. Na nią układam kawałki
ryby i okrywam dość grubą kołderką. Wstawiam do lodówki, jak ostygnie. Dekoruję przed podaniem.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika