Wykonanie
Witajcie kochani. Uwielbiam szybkie dania z dużą ilością warzyw. Wiedzieliście o tym, że
kapusta oprócz wielu witamin ma właściwości rozgrzewające. Więcej... Włączcie ją do diety koniecznie, zwłaszcza zimą - kalorii mało i super smak! Niedawno robiłam
kapustę z patelni do
ryby a kilka dni temu do
kurczaka, ale zapewniam miłośników warzyw, że to danie świetne jest
solo.
Potrzebujesz na 4 osoby1
kapustę pekińską średnią (u mnie połówka ta od strony głąba, bo górną wykorzystuje przeważnie na surówkę)1
marchewkawałek
selera korzeniowego lub naciowego1
pietruszkamała
cebula1-2 ząbki
czosnkutrochę tłuszczu do smażenia (
masło klarowane,
olej)
przyprawy - u mnie
zioła prowansalskie,
pieprz ziołowy,
papryka,
sól,
pieprz i łyżeczka
mioduPrzygotowanieLINK do przygotowania na filmieLINK do przygotowania
rybyKapustę kroję wzdłuż na pół. Dobrze opłukuję pod bieżącą
wodą i osączam na sicie i szatkuję. Podobnie postępuję z pozostałymi warzywami, ścierając je na tarce jak na surówkę. Do zeszklonej rozdrobnionej wcześniej
cebuli dodaję posiekany
czosnek i trochę
ziół. Mieszam i zaraz dodaję
kapustę,
marchew,
seler,
pietruszkę. Mieszam i duszę około 3-5 minut.
Kapusta szybciutko mięknie, jak i pozostałe warzywa. Posypuję ostrożnie szczyptą
soli, dodaję
miód,
pieprz i resztę
ziół (
ziół około 1 łyżeczki z brzuszkiem). W trakcie duszenia w razie potrzeby dodaje tyle
wody, żeby warzywa się nie przypaliły i o tyle nie za dużo, żeby dania nie zagęszczać niepotrzebnie
mąką.Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika