Wykonanie
Nie wiem, jako mogłam jeszcze kilka lat temu nie jeść dyni :) Pewnie tylko dlatego mnie to nie męczyło, że nie wiedziałam, jak doskonałym jest warzywem. Teraz ją wprost uwielbiam i przygotowuję na różne sposoby. Genialne warzywo, smakuje i na słodko, i na pikantnie.Dziś przygotowałam potrawkę -
dynię duszoną z
masłem i
czosnkiem, z
miodowym posmakiem. Jej delikatny smak świetnie komponuje się z
kurczakiem czy
indykiem.
Składniki:1/2 niewielkiej dyni2 średnie
cebule2 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju2 łyżki zimnego
masła1 łyżeczka
miodusól,
pieprzPrzygotowanie:
Dynię kroję w kostkę 1x1 cm, usuwając oczywiście wcześniej twardą skórę za pomocą
ostrego noża.
Cebule kroję w dużą kostkę, wrzucam na patelnię z
olejem, lekko
solę i pod pokrywką doprowadzam do zeszklenia. Dodaję
dynię, doprawiam
solą i
pieprzem, smażę razem przez ok. 5 minut, mieszając.
Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję na patelnię razem z łyżeczką
miodu. Całość duszę jeszcze 2-3 minuty, na końcu dodaję zimne
masło. Podaję jako dodatek do drobiu.Przepis autorski.