Wykonanie
Zimowe, chłodne dni czasem wymagają rozgrzewających posiłków.Smak zupy, którą Wam proponuję zachwycił naszą rodzinę kilka lat temu.Lubimy ją jeść w towarzystwie grzanek z
czosnkiem i
serem.Macie ochotę?Potrzebujesz:1 kg
cebuli2-3 ząbki
czosnku0,5l
bulionu, chociaż może być więcej( najlepiej własnego)
tymianeksólpieprz2 łyżki
masła2 łyżki
olejuśmietana 12% do zupWYKONANIE:1.
Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Możecie to robić dość chaotycznie, ponieważ i tak na końcu wszystko zblendujemy.2. Na patelni rozgrzewamy
masło i
olej, wrzucamy
cebulę. Doprawiamy ją
solą i
pieprzem.3. Gdy
cebula zeszkli się odrobinę, dorzucamy pocięty cieniutko
czosnek. Chwilę gotujemy,a następnie zalewamy
bulionem. Dodajemy 1ł yżeczkę
tymianku.Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20minut.4. Zupę przelewamy do garnka, dodajemy odrobinę
śmietany i blendujemy.