Wykonanie
23 Maja 2013 Gotowanie ze stylemUwielbiam kremowe zupy warzywne. Są one doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Przez cały okres studiów zajadałam się nimi, próbowałam wielu różnych kombinacji warzyw, przypraw i innych dodatków. Jednak jakiś czas temu po raz pierwszy zaskoczyło mnie połączenie warzywnej zupy kremowej z pokrojoną w kostkę
fetą. Muszę przyznać, że smakowała wyśmienicie i bardzo szybko zniknęła ze stołu.
Składniki na 3 porcje:1 duża
marchew1
pietruszka korzeniowa2 duże
cukinie¼ średniej wielkości obranego
selera korzeniowego1 mała
cebula1 opakowanie
sera feta4 małe
ziemniakisól,
pieprz do smakusłodka mielona
paprykaolej bądź
masło do smażeniaSposób przygotowania:
Marchew oraz
pietruszkę obrać i pokroić w plasterki.
Cebulę oczyścić i podzielić na 4 części.
Cukinię wyparzyć we wrzącej wodzie, a następnie pokroić w kwadraty o wymiarach 2 x 2cm.
Ziemniaki obrać i pokroić w kwadraty podobnie jak
cukinię.Wszystkie warzywa przełożyć do jednego naczynia, poprószyć obficie
solą,
pieprzem oraz
słodką papryką i wymieszać.Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić warzywa i podsmażyć równomiernie z każdej strony. Następnie przełożyć warzywa do garnka i zalać zimną
wodą. Dodać
seler i gotować na wolnym ogniu około 30 minut, aż do miękkości.Kiedy warzywa będą już miękkie, zdjąć zupę z ognia, odlać
wywar do innego naczynia i odstawić.Warzywa zblenderować na gładką masę. Jeśli krem jest zbyt gęsty można dodać nieco odsączonego wcześniej
wywaru. Doprawić
przyprawami do smaku i ponownie zagotować.Zupę przelać do bulionówek oraz dodać pokrojoną w kostkę
fetę. Serwować ze świeżym
pieczywem.